Încă 14 400 doze de vaccin Astra Zenca au ajuns la Chișinău aseară, pe platforma COVAX
Social 5 martie 2021, 15:25 | 1578

La Chișinău a ajuns primul lot de vaccin Oxford/AstraZeneca pe platforma COVAX. Vaccinurile, 14 mii 400 de doze, au fost aduse aseară cu avionul. Ceremonia de recepționare a avut loc pe Aeroport, în prezența șefilor misiunilor diplomatice, care au declarat că vor sprijini și de acum încolo procesul de imunizare a populației Republicii Moldova.

Aeronava a aterizat în jurul orei 22. După o scurtă prezentare, vaccinurile au fost încărcate într-un automobil special, care a dus tot lotul la depozitare. Prezentă la eveniment, președintele Maia Sandu le-a mulțumit ambasadorilor acreditați la Chișinău pentru contribuție.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Aceste doze de vaccin vor merge în continuare pentru imunizarea medicilor, în continuare vom depune toate eforturile ca să reușim să aducem vaccin pentru cât mai mulți oameni așa încât să putem să salvăm vieți și să putem să revenim la normalitate."

Ambasadorul Uniunii Europene Peter Michalko a menționat că vaccinul ajuns în Republica Moldova pe platforma COVAX reprezintă o expresie de solidaritate.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE: "Sunt profund recunoscător tuturor țărilor Uniunii Europene pentru contribuțiile lor și îmi exprim gratitudinea față de ambasadorii țărilor membre UE pentru faptul că au acordat suport Republicii Moldova pe tot parcursul pandemiei."

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău Derek Hogan a subliniat că vaccinul adus în Republica Moldova este unul eficient.

DEREK J. HOGAN, ambasadorul SUA: "Contribuția Statelor Unite de peste două miliarde de dolari către alianța de vaccinare COVAX sprijină achiziționarea și livrarea în Republica Moldova a unor vaccinuri sigure și eficiente împotriva Covid 19."

Potrivit responsabililor din sănătate, platforma COVAX va livra gratuit vaccinuri pentru imunizarea a 20 la sută din populația Republica Moldova. Până acum au fost vaccinați peste cinci mii de angajați medicali din prima linie. Autoritățile dau asigurări că în a doua jumătate a lunii martie aici vor ajunge și primele doze de vaccin Pfizer, tot pe platforma COVAX. Săptămâna trecută, Guvernul de la București a livrat Chișinăului 21 de mii 600 de doze de vaccin AstraZeneca. Republica Moldova este prima țară din regiunea europeană și a patra țară din lume, unde au fost livrate vaccinurile în cadrul mecanismului COVAX.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie