Unul câte unul, satele noastre dispar, iar în urmă rămân doar case pustii, care descriu amintiri și multă sărăcie
Social 4 iulie 2022, 17:54 | 1428

Nu este o noutate că în satele noastre rămân doar bătrânii. În unele localități nu-i mai găsim însă nici pe aceștia. Unul câte unul satele noastre dispar. În urmă rămân doar case pustii, care descriu amintiri și multă sărăcie. Între zeci de case pustii, am găsit o singură bătrână, care nu a mai ieșit din localitate de zeci de ani. Vorbim de satul Tricolici și de Claudia Spânu.

Cu doar câteva case acum care stau să cadă, satul Tricolici se mândrea în trecut cu peste o sută de locuințe. Cu prispă și verandă, beci și cuptor, așa cum se cuvine la gospodari, asta vedem în spatele porților cu lacăt acum. În aceste curți au crescut copii și nepoți, iar bunicii depănau amintiri pe scaunul de la poartă.

Satul Tricolici a pustiit. La straja localității am găsit-o doar pe mătușa Claudia Spânu. Are 70 de ani și zile întregi nu are cu cine schimba o vorbă.

CLAUDIA SPÂNU, locuitoare a satului Tricolici, raionul Căușeni: "Case mai sunt, dar lume nu-i. -Cu cine mai schimbați o vorbă? -Cu Dumnezeu, cu pereții. -Nu aveți cu cine vorbi? -Nu. Am noră. -E acasă nora, da? -Da, nu lucrează nicăieri, dar rar o găsești acasă."

Conform vizei de reședință, aici ar trebui să locuiască vreo opt oameni. Femeia spune că, de fapt, sunt vreo patru, inclusiv ea, nora și feciorul, care acum este plecat peste hotare.

CLAUDIA SPÂNU, locuitoare a satului Tricolici, raionul Căușeni: "Cei câțiva oameni care trăiesc aici au unde să lucreze? -Nu. -Dar din ce trăiți? -Eu am pensie, cotă, dar cei mai tineri așa umblă...este unul Ghena, Anatol și gata, mai mulți nu-s."

Primește alocația de grâu de pe hectarele de pământ pe care le dă în arendă fermierilor din partea locului. Așa își coace bucata de pâine.

CLAUDIA SPÂNU, locuitoare a satului Tricolici, raionul Căușeni: "Euu, băiatul mi-a pus-o deoparte să fie pentru moarte și eu n-am pensie. Așa trăiesc cu aer. -Dacă vă trebuie pastile, produse, pâine...? -Nora... îmi mai dă ce trece printre degete. -Pâinea o coaceți sau o cumpărați? -O coacem. Primim grâu de la cote. Grâu, orz."

Nu-și mai amintește când ultima oară a ieșit din sat. Dar nu se plânge. Se mulțumește cu ceea ce are.

CLAUDIA SPÂNU, locuitoare a satului Tricolici, raionul Căușeni: "Mi-ajunge! Băiatul plătește. El este peste hotare."

Satul Tricolici face parte din comuna Baccealia, raionul Căușeni. Secretarul primăriei din Baccealia ne-a spus că, dacă acum doi ani, în Tricolici locuiau aproape 20 de persoane, acum oficial au viză de reședință doar opt, dar patru nu mai locuiesc deja aici.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie