ONG-urile, îngrijorate de o decizie a CA
Social 26 martie 2020, 21:35 | 906

Societatea civilă este îngrijorată de dispoziția emisă de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, în contextul stării de urgență. Organizațiile neguvernamentale și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic îi cer lui Vicol să revoce sau să anuleze dispoziția din 24 martie. Semnatarii consideră că aceasta îngrădește libertatea de exprimare.

Apelul public este semnat de către 50 de organizații, inclusiv de către 9 ONG-uri din domeniul mass-media. În replică, Dragoș Vicol a declarat că dispoziția lui a fost interpretată eronat.

Reacția ONG-urilor vine după ce marți, 24 martie, președintele Consiliului Audiovizualului a emis o dispoziție „cu titlu executoriu imediat pentru toți subiecții Codului serviciilor media audiovizuale”, care se aplică pe întreaga durată a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia vine după ce mai mulți medici au declarat jurnaliștilor că sunt nevoiți să muncească fără echipament de protecție, dezinfectanți și fără salarii. În același context, la 24 martie, Avocatul poporului a anunțat despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din aceleași motive. Totodată, la 23 martie 2020, Avocatul Poporului a atenționat că este crucial rolul jurnaliștilor și că aceștia au nevoie de acces la informații despre starea reală a lucrurilor. 

Opinia ta contează. Comentează!