Fac turul Europei în scop caritabil
Social 10 iunie 2021, 20:08 | 3040

Și-au propus să adune 12 mii de EURO într-un tur al Europei pe motociclete, pentru a salva o viață. Este vorba despre trei tineri originari din Franța, Nicolas, Matthias și Bruno. O fac în numele asociației franceze Mecenat Chirurgie Cardiaque, care acum 25 de ani, a ajutat mai mulți copii din Republica Moldova să beneficieze de intervenții chirurgicale complicate pe cord, la o clinică privată din Franța. Cei trei au ajuns la Chișinău, unde s-au întâlnit cu câțiva dintre beneficiarii proiectului.

Cu aproximativ 25 de ani în urmă, asemenea operații complicate și costisitoare nu se făceau în Republica Moldova. Unul dintre primii beneficiari ai proiectului, lansat de asociația Mecenat Chirurgie Cardiaque, a fost Maxim Petrașcu, care suferea de un viciu cardiac. Țara noastră și România au fost printre primele care au beneficiat, în acea vreme, de ajutorul asociației franceze.

MAXIM PETRAȘCU, beneficiar: "Eu am fost ales de profesoara a le Croie și echipa ei pentru a fi operați în Paris. S-au ales cele mai grave cazuri, care nu puteau fi operate în Republica Moldova, chiar cazul meu, nici în Kiev nu puteam fi operat pe vremea aceea. Înainte de operație, dacă mergeam un pic mai mult la pas oboseam, nu puteam să mă joc cu toți copiii, nu puteam să alerg, nu puteam să fac nici un efort. Am mers la Paris, a fost operația cu succes, sigur mulțumită familiei, asociației, familiilor care ne-au ținut acolo o lună pentru recuperare. O zi de aflare în spital era peste 2500 de euro, atunci pe vremea noastră, pentru noi era un șoc."

Andreea Dorin a suportat două intervenții chirurgicale pe cord grație asociației franceze. S-a întâmplat pe când avea doar șapte luni, iar a doua - la 2 ani. În acea vreme, medicii din Republica Moldova nu îi dădeau prea multe șanse.

ANDREEA DORIN, beneficiară: "Nu prea țin minte nimic din acea perioadă doar pozele pot să îmi descrie cum eram. Atunci când trebuia să mi se facă operația, în Moldova nu mi se dădeau șanse de viață. În acea perioadă nu erau atât de multe alternative, însă aceasta a fost cea mai bună atunci."

Și Tudor Rotaru a fost unul dintre cei cărora asociația franceză i-a oferit șansa la viață. Peste ani, recunoscător, tânărul a mers în Franța să caute familia care l-a găzduit după operație.

TUDOR ROTARU, beneficiar: "Am plecat în Franța cu un scop, să îmi găsesc familia la care am stat 22 de ani în urmă, când am fost operat. Lucram în taxi la Paris și m-am gândit că așa mai ușor o să îmi fie, să fac cunoștință cu oamenii, să aflu mai multe informații, pentru că despre ei puține știam, nu au nici rețele de socializare, nimic. Știam doar numele, familia, avem poză și asta e tot. Într-o bună zi, lucram în taxi se urcă la mine în mașină un băiat. Ei m-a ajutat, eu i-am spus numele, familia acelor persoane și în cinci minute el îmi dă receptorul și eu vorbesc cu tatăl acelei familii."

Pasionați de motociclete și aventură, cei trei prieteni s-au implicat în proiect pentru a lansa o provocare la solidaritate. Au început turul Europei din Italia, apoi au mers în Austria, Croația, Serbia, România și au ajuns în Republica Moldova.

MATTHIS DUFAITRE: "Bună ziua, mă numesc Matthis Dufaitre. Sunt inginer în construcții civile. Împreună cu prietenii mei am hotărât, grație studiilor noastre, să lansăm un proiect de caritate, în profitul Mécénat Chirurgie Cardiaque. Pentru aceasta am planificat traversarea diferitor țări din Europa, pe motociclete, făcând bivuac, fără GPS."

NICOLAS AREZES: "Asociația finanțează operații pentru copii din țări defavorizate, care nu dispun de mijloace sau competențe pentru astfel de intervenții. Ei se ocupă de copii cu probleme cardiace, fac caritate pe întregul glob și au operat și câțiva copii din Moldova. Am traversat Europa pentru a ajunge în Moldova ca să cunoaștem acele persoane care au avut șansa de a fi operați din contul Asociației."

BRUNO DIAS FERNANDES: "Dificultatea acestei provocări este, pe de o parte, situația legată de Coronavirusul, dar am reușit să trecem peste aceste constrângeri cu multă energie și entuziasm. Nu ne-am oprit la prima greutate, am căutat soluții."

Până acum, tinerii au reușit să adune în jur de 2000 de EURO. Chirurgie Cardiaque Enfants du Monde le permite copiilor care suferă de defecte cardiace să vină în Franța și să fie operați atunci când nu pot fi tratați în țara lor de origine din lipsă de mijloace financiare și tehnice. În peste 25 de ani de activitate, în jur de 4000 de copiii au primit a doua șansă la viață.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie