Un grup de europarlamentari apostrofează guvernarea socialistă de la Chișinău
Social 22 septembrie 2020, 20:37 | 1082

Un grup de europarlamentari apostrofează guvernarea socialistă de la Chișinău, acuzând-o că subminează integritatea procesului electoral, dar și Comisia Electorală Centrală, despre care deputații din Parlamentul European spun că face jocul PSRM. Printre cele mai grave riscuri, spun eurodeputații, este că alegerile ar putea fi fraudate inclusiv prin cumpărarea voturilor locuitorilor din regiunea transnistreană. De cealaltă parte, PSRM se declară nedumerit în legătură cu acuzațiile absolut nefondate din partea grupului de deputați din Parlamentul European.

Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică și o revizuire a relațiilor UE - Republica Moldova, se arată în mesajul semnat de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.

MESAJUL EUROPARLAMENTARILOR: „Urmărim îndeaproape modul în care recentele schimbări adoptate de PSRM subminează integritatea procesului electoral înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și acest lucru este îngrijorător pentru noi. Partidul președintelui Dodon este lipsit de rușine și de scrupule atunci când interpretează și modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obțină o nouă victorie."

Se spune în declarație. Critici dure sunt adresate și Comisiei Electorale Centrale, care e somată să respecte regulile și să asigure o campanie electorală liberă și corectă „pentru toți candidații, nu doar pentru elita guvernamentală”.

MESAJUL EUROPARLAMENTARILOR: „Este mai îngrijorător cum CEC joacă după scenariul PSRM-ului. Este inacceptabil faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanțare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donațiilor financiare către partidele politice de către candidații acelorași partide. Acest lucru nu numai că reprezintă un pericol semnificativ pentru o concurență liberă și echitabilă între candidați, dar și subminează considerabil șansa tuturor candidaților de a desfășura o campanie liberă și corectă."

Susțin europarlamentarii. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, aceste și alte nereguli electorale pun în pericol alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Printre cele mai grave riscuri, spun eurodeputații, este că alegerile ar putea fi fraudate și prin cumpărarea voturilor locuitorilor din regiunea transnistreană. De cealaltă parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se declară nedumerit în legătură cu acuzațiile absolut nefondate din partea grupului de deputați din Parlamentul European. ”Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare. Admitem că aceștia au fost informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii. PSRM afirmă că este deschis pentru o comunicare directă cu demnitarii din UE, pentru a-i informa din prima sursă și i-a îndemnat pe aceștia să încerce să obțină o documentare a situației de la instituțiile statului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie