Bugetarii, trimiși din nou acasă; După starea de urgență, în RM ar putea fi instituit regim de muncă de 6 zile ca pe vremuri
Social 6 aprilie 2020, 22:44 | 1746

Angajații statului vor sta încă zece zile acasă, până pe 17 aprilie. Vor activa doar instituțiile medico-sanitare, cele din domeniul apărării naționale și de asigurare a ordinii publice. Decizia a fost anunțată de premierul Ion Chicu. Perioada de vacanță ar putea fi extinsă până pe 28 aprilie, în funcție de evoluția situației.

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De pe 7 până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

ION CHICU, prim-ministru

S-a decis ca în perioada 7 - 17 aprilie să fie declarate zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar și instituțiile autorităților publice aflate la autogestiune, cu excepțiile care au fost valabile și pe parcursul săptămânii precedente, adică instituțiile medico-sanitare, autoritățile administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Ion Chicu a adăugat că această perioadă de vacanță ar putea fi extinsă până la 28 aprilie, în funcție de evoluția situației epidemiologice. Salariile vor fi achitate, iar toate zilele libere vor fi recuperate după ridicarea stării de urgență. Chicu a precizat că pentru recuperarea zilelor libere, Republica Moldova ar putea reveni la regimul de muncă de 6 zile pe săptămână, cum era acum 20-30 de ani. Despre faptul că astăzi bugetarii trebuie să iasă la muncă a anunțat ieri și Igor Dodon. El zice că decizia i-a aparținut anume lui.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova

În următoarele săptămâni intrăm în perioada de vârf, în perioada critică. În același timp, noi nu putem bloca activitatea mai multor instituții, în special de stat. De aceea și am luat decizia ca de mâine să se revină la muncă.

Precizăm că decizia de a scoate bugetarii la muncă, după p săptămână de repaus, a trezit nedumerirea unor politicieni din opoziție, dar și a unor ONG-uri. Bunăoară, comunitatea Watchdog a lansat un apel către Guvern în care a atenționat că ”decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a scoate luni la lucru angajații instituțiilor bugetare creează pericol pentru viața și siguranța lor și a comunității în ansamblu”.

Tot astăzi, Ion Chicu a anunțat că s-a luat decizia ca saloanele de înfrumusețare să-și sisteze activitatea.

ION CHICU, prim-ministru

Până acum nu a existat o decizie de sistare a activității unităților care prestează servicii de coafură și de înfrumusețare. Ele nu au fost interzise, dar astăzi, la recomandarea medicilor, epidemiologilor și Ministerului Sănătății, s-a decis sistarea activității acestor unități.

Astfel, de mâine, 7 aprilie, saloanele de înfrumusețare sunt obligate să-și sisteze activitatea. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie