Gâlcă: Dacă pacienții ajung în secția de terapie intensivă, șansele lor la viață se reduc cu 50%
Social 18 octombrie 2021, 17:41 | 1469

Aproximativ 98 la sută dintre bolnavii din secțiile COVID din Chișinău nu sunt vaccinați. În cazul în care ajung la terapie intensivă, șansele lor la viață se reduc cu 50 la sută, iar dacă sunt intubați - la 5-10 la sută. Despre aceasta a anunțat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei, șeful interimar al Direcției sănătate. Boris Gâlcă a precizat că locuri libere la terapie intensivă, în Chișinău, nu mai sunt. Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că „deocamdată nu s-a ajuns situația critică în care să nu mai avem paturi”.

BORIS GÂLCĂ, șef interimar al Direcției generale sănătate și asistență socială: "Suntem la limită cu paturile de staționar pentru pacienții cu COVID, suntem în dificultate cu paturile de terapie intensivă. Ele nu ajung, se eliberează, de cele mai multe ori, cu regret prin decesul pacienților."

În timp ce municipalitatea și medicii din secțiile de terapie intensivă susțin, de câteva săptămâni, că paturi la terapie intensivă nu mai sunt, astăzi ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că încă mai sunt locuri la ATI.

ALA NEMERENCO, ministru al Sănătății: "Până la momentul de față nu am avut o situație critică în care nu ar fi ajuns paturi."

Dacă pacienții ajung la terapie intensivă, șansele lor la viață se reduc cu 50 la sută, iar dacă sunt intubați, probabilitatea de supraviețuire este de 5-10 la sută:

BORIS GÂLCĂ, șef interimar al Direcției generale sănătate și asistență socială: "Din numărul total de internați, 97-98 % sunt persoanele nevaccinate. Și în special, aceste 98 la sută sunt persoanele care dezvoltă forme grave, forme critice,iar odată ce ajung în terapie intensivă șansa lor la viață se diminuează cu 50%. Iar odată ce pacienții sunt intubați la terapie intensivă, având forme extrem de grave, rămâne numai 5-10% șansă la viață. Situația este foarte complicată."

Datele Ministerului Sănătății arată că numărul deceselor asociate infecției de COVID-19, înregistrate săptămâna trecută în Republica Moldova, s-a majorat cu 28 la sută în comparație cu intervalul precedent de șapte zile. Astfel, în perioada 11–16 octombrie au fost raportate 217 cazuri letale, cu 47 mai multe decât săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 170 de decese. Și numărul cazurilor noi de infectare continuă să crească. Săptămâna trecută s-au înregistrat 9.882 de îmbolnăviri, cu 467 mai multe decât în perioada 4–10 octombrie, când au fost raportate 9.415 cazuri noi de contaminare.

Opinia ta contează. Comentează!