Un tânăr antreprenor a găsit o metodă inovativă de prelucrare a câmpurilor agricole - cu drone
Social 27 septembrie 2022, 15:54 | 1589

Un tânăr antreprenor din Ungheni a găsit o metodă inovativă pentru prelucrarea câmpurilor agricole - dronele. Vitalie Sacara afirmă că dronele lucrează mai rapid și mai eficient decât tehnica tradițională. Cu bani primiți din Occident, antreprenorul a reușit să achiziționeze și drone ulta-moderne, cu capacități mari de muncă.

Utilizarea dronelor în agricultură este răspândită în special în Asia, unde există suprafețe agricole imense care necesită a fi prelucrate. Inspirat de aceste practici, Vitalie Sacara a aduc aici, în urmă cu doi ani, primele agro-drone. Compania lui a devenit prima care a obținut autorizația Autorității Aeronautice Civile pentru astfel de zboruri. Foarte rapid, noua tehnologie s-a dovedit a fi mai eficientă decât alte metode existente pe piață.

VITALIE SACARA , administratorul companiei: "Tehnologia în sine presupune utilizarea cantităților mici de lichide. Pentru stropirea clasică se cheltuie 200-300 de litri de soluție pe hectar. Cu tehnologia noastră, utilizând dronele, se cheltuie 5-10 litri de soluție pe hectar."

Dronele sunt multifuncționale - colectează date din teren, depistează focare de buruieni și dăunători. Se descurcă bine în special cu stropirea terenurilor: sistemul lor de pulverizare economisește până la 90% din apă și până la 40% din pesticide sau îngrășăminte.

VITALIE SACARA, administratorul companiei: "Picătura este mică. Pesticidele ajung mai eficient în plantă. În plus, picătura nu cade de pe frunze, pentru că este mică. În consecință, planta primește mai multă soluție decât în cazul stropirii obișnuite."

Dronele sunt de 40 de ori mai rapide decât tehnica tradițională. Pe oră pot prelucra până la șase hectare cu o viteză de până la 30 km pe oră.

VITALIE SACARA, administratorul companiei: "De exemplu, după o ploaie, tehnica obișnuită nu poate intra pe câmp din cauza glodului. Drona nu are nicio problemă..."

Cu sprijinul financiar primit din Uniunea Europene, 25 de mii de euro, compania lui Vitalie Sacara a deschis o filială la Ungheni și a achiziționat trei drone noi.

VITALIE SACARA, administratorul companiei: "Am avut posibilitatea să procurăm drone, ceea ce ne-a ajutat mult în acest an. În primul rând, am procurat o dronă mare, cu o capacitate de 30 de litri. Până acum nu am avut drone atât de mari. Aceasta și-a demonstrat deja eficacitatea."

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din Ungheni și Cahul, și împrejurimi. Bugetul proiectului este de aproape 26 de milioane de dolari, bani oferiți de Uniunea Europeană. Până acum, 57 de companii, start-upuri și inițiative de antreprenoriat social au beneficiat de granturi de până la 1,5 milioane de euro, pentru a-și extinde afacerea, a crea locuri de muncă și a crește atractivitatea regiunilor pentru investiții.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie