Image-Description
Putin amenință cu rachete hipersonice, care ar putea distruge orce sistem antibalistic în Europa
Externe 25 decembrie 2019, 10:08 | 9159

Rusia este singura naţiune care are rachete hipersonice, afirmă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care amenință că armata rusă ar putea distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii.

"Anul acesta, Statele Unite practic au distrus Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), de aceea trebuie să monitorizăm posibila instalare a unor sisteme de rachete în diverse zone din lume", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Sputnik.

Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia este singura ţară din lume care are rachete hipersonice. Prima unitate dotată cu rachete hipersonice Avangard va deveni operaţională luna aceasta, iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate din avioane MIG-31, sunt în dotarea armatei ruse de anul trecut, menționează MEDIAFAX.

Vladimir Putin a subliniat că rachetele Avangard depăşesc de 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta focoase convenţionale ori nucleare. "Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât şi de cele viitoare", a afirmat Vladimir Putin, conform agenţiei Associated Press.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin avertiza că Rusia ar putea adopta măsuri militare ca reacţie la eventuala instalare de către Statele Unite a unui sistem antibalistic în Japonia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că va lua măsuri simetrice faţă de construirea de către Statele Unite a unui sistem balistic global, care ar putea fi utilizat în scop ofensiv. Statele Unite susţin că elementele antirachetă au scop defensiv.

În august, Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că vor putea lansa din România rachete de tipul celei testate de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: "Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România şi Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software. Şi nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm", a declarat atunci Vladimir Putin.

Rusia şi China au condamnat vehement un test balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administraţia Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominaţiei militare pe plan global.

Opinia ta contează. Comentează!