Image-Description
Asociația Presei Independente, câștig de cauză în prima instanță în procesul împotriva Autorității Naționale de Integritate
Social 28 februarie 2019, 13:30 | 1237

Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a obținut câștig de cauză în prima instanță, în dosarul intentat împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În hotărârea din 27 februarie, Judecătoria Chișinău (sectorul Rîșcani) a constatat încălcarea dreptului API de acces la informație.

Acțiunea în instanță a fost motivată de faptul că, în luna octombrie 2018, reporterii Asociației Presei Independente au expediat, prin poșta electronică, o cerere în baza Legii privind accesul la informații, în care solicitau informații despre mersul și finalitatea procedurilor de control inițiate de ANI în anul 2016.

În răspunsul său, Autoritatea Națională de Integritate a invocat faptul că solicitarea de informații a fost expediată în format electronic și nu corespunde cerințelor Legii cu privire la petiționare nr. 190/1994, nefiind aplicată semnătura digitală, invocând, totodată, faptul că solicitarea urma să fie pe foaia cu antet și avizată de conducătorul organizației.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile de la pronunțarea dispozitivului hotărârii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie