Au trecut 18 ani de la atentatele teroriste produse în America pe 11 septembrie 2001
Externe 11 septembrie 2019, 18:57 | 1559

Au trecut 18 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, care au îngrozit nu doar Statele Unite ale Americii, dar și lumea întreagă. Atunci, aproape trei mii de oameni au murit după ce terorişti afiliaţi reţelei al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri. Peste Ocean sunt programate mai multe ceremonii de comemorare a victimelor.

Pe 11 septembrie 2001 imaginile apocaliptice surprinse în Statele Unite făceau înconjurul lumii. Teroriştii al-Qaeda au deturnat patru aviaone de pasageri, iar două dintre ele au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, clădiri care la scurt timp s-au prăbușit.

Un al treilea avion a vizat clădirea Pentagonului, iar o altă aeronavă s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii. Aparatul de zbor ar fi urmat să se prăbuşească peste Casa Albă sau peste Capitoliul din Washington. Atacurile s-au soldat cu aproximativ trei mii de morți, printre ei și cinci cetățeni români, dar și mii de răniți.

Evenimentele tragice de acum 18 ani au schimbat lumea. Au dus la controale mai stricte în aeroporturi, la reguli noi de securitate şi au dat start războiului global împotriva terorismului. În această luptă au murit însă aproape șapte mii de militari americani, iar peste 50 de mii au fost răniţi. În același timp, victime colaterale au devenit sute de mii de civili din Afganistan, Irak sau Libia. 

Opinia ta contează. Comentează!