Directorii de școli și grădinițe, dar și primarii sunt puși în situația să raporteze zilnic consumul de gaze naturale
Social 21 octombrie 2021, 19:28 | 872

Criza gazelor naturale pune în dificultate activitatea instituțiilor pe vreme rece. De câteva zile, directorii de școli și grădinițe, dar și primarii sunt puși în situația să raporteze zilnic consumul de gaz. Se întâmplă după ce distribuitorii din teritorii au emis scrisori de avertizare. Dacă va fi depășit volumul planificat, vor fi deconectați de la rețea. În această situație s-a pomenit primăria din comuna Chetrosu, raionul Anenii Noi și instituțiile care i se subordonează. Este o măsură pripită și cu multe semne de întrebare, declară unii manageri. Moldovagaz susține, însă, că asemenea mesaje nu reprezintă viziunea instituției și nu trebuie percepute la propriu.

Lipsa unor resurse alternative de încălzire ar putea pune lacăt la ușa grădiniței din comuna Chetrosu, care este frecventată de aproape 100 de copii. Directoarea instituției mărturisește că de trei zile raportează consumul de gaze.

LILIA ANTOCI, directoarea grădiniței ”Prichindel”, comuna Chetrosu, Anenii Noi: "Dimineața luăm datele de la contor și le trimitem la inspectoarea de gaz, care vine cu control. Astăzi este a treia zi de când am primit informația asta. Acesta este primul an când raportăm cât gaz consumăm cum e anul asta să scriem datele și să le raportăm, nu a mai fost niciodată. Gazul acum este practic singura sursă de încălzire la noi.Dacă ne deconectează de la gaz, asta doar se va închide grădinița și vor suferi copii și părinții care lucrează. Sunt copii care se hrănesc doar aici la grădiniță, vin din familii vulnerabile."

Într-o situație dificilă este și gimnaziul din satul Todirești, raionul Anenii Noi, unde învață în jur de două sute de elevi. Directoarea susține că organizarea muncii pe ture, așa cum recomandă furnizorii de gaze, nu este posibilă, iar economii se fac în măsura posibilităților, și nu în detrimentul elevilor.

ZINAIDA CIOBANU, directoarea gimnaziului din Todirești, raionul Anenii Noi: "Este o soluție de scurtă durată și cred că nu este bine gândită, analizată. Nu am putea organiza pe ture pentru că oricum instituția trebuie încălzită. Vom fi nevoiți să căutăm o altă sursă de încălzire pentru că avem în blocul I, care este unul mai vechi, avem sobe, dar ele deja nu mai funcționează de mulți ani de zile și nu sunt în stare să funcționeze și acum."

Primarul comunei Chetrosu din raionul Anenii Noi susține că a primit o scrisoare de avertizare emisă de filiala Ialoveni-Gaz, acum câteva zile. Este o situație fără precedent, mărturisește el.

LEONID ZALEVSCHI, primarul comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi: "În contractul de prestare a serviciilor nu-i stipulat că trebuie să ne deconectăm. Noi achităm lunar serviciile noastre și dorim ca agentul economic să presteze servicii de calitate, precum și noi achităm serviciile comunale. Ne pune să căutăm alte alternative de încălzire, nu doar pentru comuna noastră, dar pentru întreaga țară, ca pe viitor să nu avem asemenea probleme. Comuna Chetrosu este conectată practic 80 la sută la gazele naturale. Dacă se vor mai ridica prețurile la gaze, așa cum se stipulează, atunci care vegetație mai avem prin împrejur să o tăiem, va fi greu pentru locuitorii noștri."

Leonid Zalevschi afirmă că o asemenea înștiințare au primit toți primarii, însă cei mai afectați sunt întreprinzătorii, care au micșorat forțat capacitățile de producție.

LEONID ZALEVSCHI, primarul comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi: "Eu am telefonat chiar colegii mei din alte primării, zic poate doar noi am primit o asemenea scrisoare. Toți au primit aceste demersuri. Am vorbit cu primarul de la Floreni, la el e aceeași situație, pe teritoriul Floreniului este o fabrică avicolă, ea tot consumă foarte mult gaz, este satul Chirca unde este fabrica de cărămidă. Sunt agenți economici care achită taxe locale, iar noi depindem de ei."

Între timp, Moldovagaz anunță că se disociază de aceste mesaje emise de filialele din teritoriu. Instituția susține că aceste apeluri nu reflectă poziția generală a întreprinderii și nu ar trebui să fie percepute la propriu. Totuși, Moldovagaz își menține recomandarea privind economia consumului de gaze. Am solicitat un comentariu și de la ”Ialoveni Gaz” care a expediat scrisorile autorităților publice din regiune. Directorul se afla într-o ședință și ni s-a cerut să revenim mai târziu. Ulterior, nimeni nu ne-a mai răspuns la telefon.

Opinia ta contează. Comentează!