Planul Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024 a fost lansat astăzi la Strasbourg
Politic 19 aprilie 2021, 19:56 | 1728

O luptă autentică împotriva corupției, un sistem judecătoresc responsabil și independent, și condiții bune pentru afaceri. Acestea sunt câteva dintre prioritățile președintelui Republicii, Maia Sandu, prezentate astăzi la Strasbourg, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În discursul său de 15 de minute, Maia Sandu a subliniat că aceste reforme vor putea fi făcute după alegeri parlamentare anticipate.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Prima prioritate este să oprim corupția generalizată. Conform evaluărilor internaționale, Republica Moldova generează fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari, pe an, din cauza corupției, contrabandei și spălării banilor. În al doilea rând, trebuie să facem îmbunătățiri în sectorul justiției. Este fundamentul necesar pentru a crește investițiile în economia națională și pentru a consolida eficiența sectorului public."

Potrivit Maiei Sandu, un stat mai puțin corupt și cu un sistem judecătoresc imparțial, independent, va crea o temelie puternică pentru o economie funcțională.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Acest lucru va genera, la rândul său, venituri la buget pentru reconstrucția infrastructurii distruse în Republica Moldova. Trebuie să creștem semnificativ investițiile în sisteme de sănătate bune și în educație de calitate, și să asigurăm o protecție socială bună pentru cetățenii Republicii Moldova."

Astăzi, la Strasbourg a fost lansat Planul Consiliului Europei pentru Republica Moldova, ce cuprinde perioada 2021-2024. Potrivit autorităților de la Chișinău, documentul își propune să aducă legislația, instituțiile și practicile naționale în conformitate cu standardele europene.

Secretarul general al forului european, Marija Pejčinović Burić: "Noi trebuie să creștem capacitățile autorităților de a recupera bunurile dobândite ilegal, a combate spălarea de bani și finanțării terorismului, dar și alte practici corupte și ilegale. De asemenea, avem de lucru în continuare la capitolele combaterea discriminării drepturilor copiilor, educație pentru cetățenie democratică, îmbunătățirea legislației și practicii electorale."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Cel de-al treilea Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, document pe care îl lansăm astăzi, va continua în direcția stabilită de eforturile precedente. Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt prioritatea nr.1 al acestei foi de parcurs. Planul de acțiuni pentru 2021-2024 conține soluții pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, inclusiv intervenții pentru apărarea drepturilor omului în sectorul de sănătate, dar și consolidarea autonomiei administrației locale."

Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor. Acesta este al treilea plan de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova. Cele anterioare au acoperit perioadele 2013-2016 și 2017-2020.

Opinia ta contează. Comentează!