Comisia Europeană va prezenta, luna aceasta, o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE
Externe 1 martie 2021, 20:00 | 990

Unele guverne din Europa iau în considerare implementarea pașapoartelor de vaccin ca sistem de certificate. Ideea generează preocupări etice, dar un asemenea act ar permite oamenilor să călătorească liber și ar putea ajuta țările dependente de turism să revină la normalitate.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Tulpina B117 este acum prezentă în toate țările europene, cu excepția unul singur stat. Tulpina sud-africană s-a găsit în 14 țări membre UE, iar varianta braziliană se găsește în 7. Vom avea multe provocări în față."

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE. Statele care sunt dependente de turism doresc introducerea rapidă a unui astfel de document pentru a-şi salva veniturile din sezonul estival.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Este absolut necesar ca, atunci când ești vaccinat, să primești un certificat. Este o necesitate de ordin medical."

În Franța, indicii epidemiei au urcat din nou. Restricţii ar putea fi impuse în circa 20 de departamente plasate sub un regim de “vigilenţă sporită”.

EMMANUEL MACRON președintele Franței: "Unitatea și coordonarea vor fi primordiale atunci când vine vorba de certificatele de vaccin. Trebuie să evităm registrul în care fiecare țară implementează un sistem propriu. Trebuie să lucrăm împreună pentru a crea un certificat de sănătate comun."

Oficialii au făcut apel la “rezistenţă” pentru încă “patru-şase săptămâni” înainte de a putea relaxa anumite restricții legate de pandemie.

OLIVIER VERAN, ministrul Sănătății, Franța: "Deplasările în oraș sunt permise numai pentru anumite motive, pentru cumpărături necesare sau medicamente. Toate afacerile, în afară de cele din comerțul alimentar, vor fi închise."

Germania a reuşit să ajungă la o scădere semnificativă a numărului de infectări raportate zilnic faţă de vârful celui de-al doilea val înregistrat în ultima parte a anului trecut, deşi în ultimele săptămâni progresele s-au încetinit, odată cu depistarea noilor tulpini de coronavirus. Totuși, guvernul a fost criticat pentru gafele comise în Strategia de vaccinare şi întârzierea campaniei de testare rapidă.

ANGELA MERKEL, cancelarul german: "Speram să finalizăm campania de vaccinare până în vară. Nu sunt programator, deci nu pot da nicio garanție, mai ales furnizarea vaccinurilor. Cerința la nivel politic este de a atinge acest obiectiv în următoarele luni."

Implementarea pașapoartelor de vaccinare ar putea certifica o garanție pentru cei care vor să călătorească liber. Țările europene dependente de turism susțin un asemenea sistem. Austria este una dintre ele.

SEBASTIAN KURZ, cancelarul Austriei: "Cu toții vrem ca viețile noastre să revină la normal cât mai curând. Vrem libertatea de a călători în Europa, în scopuri de afaceri dar și personale. Mai mult ca orice, ne dorim să participăm la evenimente culturale, să luăm cina în oraș și să ne bucurăm de industria ospitalieră."

Italia a vaccinat până acum 1,4 milioane de oameni, inclusiv cu a doua doză, dar numărul cazurilor continuă să crească. Iar în timp ce guvernul merge spre implementarea de noi restricții, o regiune din țară s-a pomenit ca fiind aproape liberă de Covid.

Opinia ta contează. Comentează!