Serghei Vlah a luat un credit de 4 milioane de dolari, dar nu a fost în stare să întoarcă banii
Economic 14 septembrie 2021, 19:52 | 26102

Scandal la Comrat, cu fratele bașcanului găgăuz. Serghei Vlah a accesat trei credite, în valoare totală de aproape patru milioane de dolari, pe care urma să le restituie integral în luna mai. Deoarece nu și-a onorat angajamentul, antreprenorul s-a pomenit cu livada de mere pusă sub sechestru. Conflictul a căpătat dimensiuni, fiind implicată o firmă apropiată bașcanului Irina Vlah. În timp ce bancherii căutau un potențial cumpărător pentru livada de peste 20 de hectare, Serghei Vlah culegea merele, care nu-i mai aparțin. La fața locului s-a deplasat echipa noastră de filmare.

CĂLIN JUCOVSCHI, reporter Jurnal TV: "Aceste mere au fost culese ilegal de către fostul proprietar al livezii pe 7 septembrie, exact la o zi după ce banca l-a anunțat că livada se află sub sechestru. De atunci merele stau în aceste remorci și se strică pe zi ce trece. Mai mult, pentru a avea un profit din recolat care nu-i mai aparține, Serghei Vlah este gată să vândă merele cu orice preț."

Serghei Vlah a contractat cele trei credite pe numele Societății cu Răspundere Limitată S.I Demir-Agro, pe care a fondat-o și o administrează din 2011. Operațiunile bănești au fost efectuate în perioada 2016-2020, iar banii trebuiau să fie restituiți până în vara anului curent. Serghei Vlah nu a respectat însă termenul stabilit de bancă, iar pentru a-și recupera banii, instituția financiară a inițiat procedurile legale.

VALERII DEMITROGLO, directorul filialei unei bănci din Comrat: "În vederea executării în termen a obligației S.I Demir-Agro, Serghei Vlah s-a angajat să răspundă cu averea proprie, în caz că debitorul nu execută plata conform condițiilor contractuale. Mai mult, restituirea împrumuturilor a fost garantată și prin proprietățile deținute de ”Bakayan-Com” SRL. Printre acestea se numără și o livadă de mere, cu o suprafață de 220.328 de metri pătrați, amplasată în satul Ferapontievca."

Pe 26 mai curent, când a fost pornit procesul de insolvabilitate, datoria debitorului era de peste trei milioane de dolari, iar pentru a recupera datoria, banca a pus sub sechestru livada de mere, care aparține companiei ”Bakayan-Com”, administrată de către mama lui Serghei Vlah, Anastasia Vlah. Deoarece debitorul nu și-a onorat angajamentele, banca a dispus inițierea procedurilor de executare forțată a contractelor de ipotecă, dar și a procedurii de insolvabilitate.

VALERII DEMITROGLO, directorul filialei unei bănci din Comrat: "Banca a depus și plângeri penale și a solicitat tragerea la răspundere a lui Serghei Vlah, pentru înstrăinarea și tăinuirea bunurilor gajate."

Plângerile bancherilor din Comrat au ajuns la Procuratura Generală. A fost pornit și un proces la Judecătoria din Ceadîr-Lunga, dar ședințele sunt amânate una după alta. Am mers la adresa juridică a companiei administrate de Serghei Vlah, dar acolo nu am găsit pe nimeni, care să ne dea detalii. L-am sunat pe Serghei Vlah, în speranța că el ne va explica situația, dar omul nu a reacționat. Nu ne-a răspuns nici administratorul insolvabilității, Adrian Chilaru.

În primăvara anului 2020, Serghei Vlah a fost implicat într-un alt conflict. Fratele bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, era acuzat de furtul grâului din fondul de rezervă al autonomiei. Atunci, Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat că pe parcursul ultimelor ani, din fondul de rezervă a dispărut o cantitate enormă de grâu, iar când o comisie de anchetă a început investigația, grâul a fost întors, însă era altul. Grâul a dispărut din fondul de rezervă în anul 2016 și a fost întors peste patru ani. În spațiul public au fost plasate facturile, care demonstrează acest lucru. Pe unde a ”călătorit” această cantitate de grâu nu cunoaște nimeni.

Compania Demir-Agro a devenit cunoscută când Irina Vlah a devenit bașcan al autonomiei. Firma este specializată în cumpărarea de cereale, în Republica Moldova, și vânzarea acestora în străinătate. În 2016, Demir-Agro a ocupat primul loc la două nominalizări - ”Cel mai bun exportator al anului” și ”Patronul anului”. Această firmă a fost sponsorul Irinei Vlah în campania electorală pentru ocuparea funcției de bașcan. Potrivit portalului infobase, în 2019, veniturile din vânzări ale companiei Demir-Agro s-au ridicat la 457 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!