O copilă dintr-un sat al raionului Orhei ar fi fost bătută ani la rând de mama și bunicul ei
Social 11 februarie 2020, 21:11 | 3763

O copilă de nouă ani dintr-un sat al raionului Orhei ar fi fost bătută ani la rând de către mama și bunicul ei. Cel puțin asta spun tatăl fetei și avocatul lui, care au susținut astăzi o conferință de presă. Potrivit celor doi, și angajații Direcției Asistență socială și protecție a familiei din Orhei s-ar face vinovați că nu i-ar fi acordat ajutor micuței.

Cazul a ajuns în vizorul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în primăvara anului trecut, când tatăl fetiței, care a divorțat de soția sa în 2015, a depus o reclamație. Potrivit avocatului Iulian RUSANOVSCHI, instituția respectivă ar fi emis o concluzie, potrivit căreia, copila ar fi fost bătută în mod sistematic.

Atunci s-ar fi stabilit că și bunicul își bătea nepoata, mai spune avocatul.

Avocatul a adăugat că vânătăile ar fi fost constatate și de către un medic legist și imediat s-a obținut o ordonanță de protecție emisă în cazul bunicului de Judecătoria Orhei. Acest lucru ar fi enervat-o și mai mult pe mama fetei care, potrivit lui Rusanovschi, și-a bătut copilul cu pumnii peste gură.

Mai târziu, reprezentanții Ministerului Justiției ar fi efectuat o expertiză, conform căreia autoritățile locale ar fi fost obligate să scoată imediat copilul din locuința agresorului și să-l plaseze într-o instituție de specialitate. Mai ales că ar fi existat o serie de riscuri, inclusiv ca fetița să fugă de acasă, susține avocatul.

Tatăl copilului și avocatul lui spun că s-a ajuns în acestă situație și din cauză că autorităților locale nu au luat măsurile ce s-au impus.

Potrivit celor doi, fetița a fost luată din familie de către primarul satului și dusă la un centru de plasament abia luna trecută. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie