Pentru a oferi mai multe șanse persoanelor care se află în pericol de înec, IGSU a instruit 16 salvatori
Social 29 iulie 2021, 18:55 | 1108

Avem prea puține stații de salvare în preajma bazinelor acvatice din țară, atenționează specialiștii. Pentru a le oferi mai multe șanse celor care se află în pericol de înec, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instruit 16 salvatori, care vor supraveghea lacurile. După o instruire de trei săptămâni, tinerii au devenit salvatori subacvatici cu acte în regulă. Ei ne-au spus că sunt pregătiți să efectueze scufundări și să acorde primul ajutor.

STANISLAV CEAGLEI, șef Stația de salvare centrală Chișinău: "Lumea trebuie să înțeleagă una, că ei trebuie să vină acolo unde sunt stații de salvare, unde în orice moment salvatorul poate să reacționeze să îi dea o mână de ajutor. Majoritatea persoanelor care vor să se odihnească se duc în locurile neamenajate, se ascund de salvatori, de poliție și acolo se distrează cum vor ei."

În procesul de salvare a unei persoane de la înec, contează fiecare minut, spun proaspeții scafandrieri.

ALEXANDRU SINȚOV, directorul stației de salvare Orhei: "Viața omului nu poate fi comparată nici cu bani, nici cu nimic altceva. Fiecare minut este prețios, de aceea trebuie să aplicăm în practică tot ce am învățat. Instruirile au fost complicate, ne-am descurcat și acum știm cum să ajutăm. Sunteți în siguranță."

EUGEN SUSLOV, salvator și scafandrier: "Ce este cel mai complicat în această profesie? - Să nu ratezi momentul. Trebuie să fii foarte atent și să nu faci greșeli, pentru că fiecare greșeală a noastră are consecințe. MUSCA Atunci când omul începe să se înece, el intră în panică, iar panica este cea mai periculoasă."

Proaspătul scafandrier, Veaceslav Colț este din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari. Locuind pe malul Nistrului, a reușit să salveze de la înec cinci persoane. Acest lucru l-a motivat să studieze serios această meserie.

VEACESLAV COLȚ, scafandrier: "Când deja scoți persoana de la înec ai așa un tremurici, nu știu, parcă de bucurie, parcă nu știu, nu pot să îl exprimi nimănui. Sunt multe cazuri când părinții își lasă copiii fără supraveghere."

O situație de risc ar putea fi evitată dacă oamenii ar fi mai responsabili atunci când se odihnesc în preajma bazinelor acvatice, spun alți salvatori.

Cei mai predispuși situațiilor de risc sunt copiii. În perioada estivală numărul solicitărilor de intervenție pentru a-i salva s-au dublat, spun specialiștii. Adulții sunt îndemnați să supravegheze cu strictețe copiii atunci când merg la scăldat. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are 57 de scafandrieri, care sunt implicați în acțiuni subacvatice pentru salvarea şi recuperarea persoanelor din bazinele acvatice. Conform datelor IGSU, de la începutul acestui an, peste 120 de oameni au fost salvați de la înec.

Opinia ta contează. Comentează!