Medicii îndeamnă cetățenii să evite scăldatul în lacurile din țară, dar și zonele de agrement
Social 23 iulie 2021, 19:45 | 2790

Scăldatul în lacurile din țară ne poate îmbolnăvi! Atenționarea vine din partea specialiștilor, care susțin că atât apa, cât și nisipul conțin bacterii periculoase. Medicii îndeamnă cetățenii, în perioada estivală, să evite scăldatul în lacuri, dar și zonele de agrement. Totuși, în zilele toride, oamenii ignoră avertismentele și își pun sănătatea în pericol.

În municipiul Chişinău sunt cinci lacuri dotate cu plajă „Valea Morilor", "Valea Trandafirilor", "Râşcani", "La Izvor" şi "Vatra". Niciunul însă, nu corespunde normelor sanitare, spun specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

IURIE PÎNZARU, șef Direcția protecția sănătății, ANSP: "Toate apele din aceste lacuri sunt poluate microbian, iar solul sau nisipul, atât microbian, cât și helmintologic. Ca rezultat, populația poate să-și afecteze starea de sănătate prin acele boli diareice acute, boli de piele și boli parazitologice."

Pentru a înlătura aceste pericole, este necesar ca plajele să fie amenajate în mod corespunzător, atenționează medicii.

IURIE PÎNZARU, șef Direcția protecția sănătății, ANSP: "Plajele trebuie să fie afânate cu regularitate, să fie amenajate pe plaje acele cabine pentru a-și scoate hainele și este cel mai important ca acele panouri cu indicii de calitate a apei potabile, de calitate a nisipului, trebuie să reflecte cele mai recente rezultate."

Nu am observat aceste panouri astăzi nicăieri. Pe lângă afânarea regulată a nisipului, prin care sunt omorâte ouăle de helminți, este importantă și curățirea apei, spun specialiștii. Dacă aceste lucrări nu au loc, se creează condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor. Chiar și așa, plaja de la „Valea Morii” a fost luată astăzi cu asalt de doritorii de a face băi de soare sau de a se răcori în apă.

DANIELA PASCARI, reporter Jurnal TV: "Toate lacurile din țară conțin bacterii periculoase pentru sănătate și nu sunt recomandate pentru scăldat. În ciuda avertismentelor lansate de specialiști, oamenii aleg să le ignore și să se scalde în apele infestate."

Unii ne-au spus că evită scăldatul în lacurile din capitală, conștienți de pericolul care se ascunde în apă.

Cei care merg la scăldat în lacurile din țară sunt atenționați de specialiști să fie atenți ca cei mici să nu înghită apa, iar dacă acest lucru se întâmplă, medicii recomandă clătirea cavității bucale cu apă curată, pentru a evita bolile parazitare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie