Anatol Pahopol a spus că a decis să demisioneze urmare a criticilor ce i-au fost aduse, dar și după ce a fost sesizată Curtea Constituțională privind felul cum a ajuns la conducerea CSM.

ANATOL PAHOPOL: "În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. E o situație destul de delicată. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției."

Cu nouă voturi pro și trei împotrivă, membrii CSM au aprobat cererea de demisie a lui Pahopol, dar și de încetare a mandatului său de membru al CSM. Recent, deputatul Dinu Plângău a depus o sesizare la Curtea Constituțională cerând anularea amendamentului care a făcut posibilă accederea lui Pahopol în funcția de președinte interimar al CSM.

DINU PLÂNGĂU, deputat: "Poporulu Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că nimic nu se întâmplă în zadar. Trebuie să știe că astfel de personaje nu demisionează de bună voie din astfel de funcții. Astăzi am reușit o mare victorie în primul rând pentru independența sistemul judecătoresc din Republica Moldova și în al doilea rând această decizie este în interesul cetățenilor care trebuie să înțeleagă că judecătorii și sistemul judecătoresc acționează în interesul lor."

Demisia lui Pahopol a fost comentată și de către deputatul Sergiu Litvinenco. Acesta susține că plecarea lui Pahopol i-ar strica planurile lui Igor Dodon

SERGIU LIVINENCO: "Dincolo de faptul că este discutabilă în general numirea de către Dodon a judecătorilor în perioada în care au loc alegeri prezidențiale, devine foarte clar că și oamenii care îi erau loiali îl părăsesc. Adică și oamenii fideli lui Dodon își dau seama că șansele lui pentru un nou mandat sunt zero."

sursa: facebook.com

L-am sunat pentru o reacție pe Anatol Pahopol, însă acesta nu ne-a răspuns la apel pe tot parcursul zilei. Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru supleant al CSM în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor în octombrie 2017. Iar la sfârșitul lunii mai curent, a fost numit președinte interimar al CSM după ce majoritatea parlamentară PSRM–PD a operat modificări la legislație așa încât interimatul funcției de președinte al CSM să poată fi exercitat de către decanului de vârstă. Președinția nu a reacționat deocamdată la demisia lui Pahopol de la CSM.