concluziile observatorilor ENEMO
Politic 26 februarie 2019, 19:32 | 2197

Alegerile din 24 februarie au fost influențate de folosirea abuzivă a resurselor administrative, presiunile asupra angajaţilor de stat şi comportamentul mass-media controlată de politicieni. Un impact puternic asupra rezultatelor alegerilor a avut şi sistemul electoral mixt, în special delimitarea circumscripţiilor electorale. Sunt concluziile preliminare privind scrutinul din 24 februarie ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor din cadrul Rețelei Europene ENEMO.

Şeful misiunii ENEMO spune că observatorii internaţionali au documentat cazurile de transportare organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană.

Chiar dacă procedurile electorale au fost respectate în linii generale, votul a fost afectat de modificările procedurale recent introduse, mai notează şeful misiunii de observare.

Un impact puternic asupra rezultatelor alegerilor a avut şi sistemul electoral mixt, în special delimitarea circumscripţiilor electorale.

Observatorii misiunii ENEMO spun că şi comportamentul insituţiilor media controlate de politicieni a avut un impact negativ asupra voinţei alegătorilor.

Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoş Vicol, spune că acuzaţiile aduse instituţiei nu au un suport probatoriu.

Iar şefa Comisiei Electorale Centrale ne-a spus că hotarele circumscripţiilor electorale au fost stabilite încă în noiembrie 2017 de o comisie, formată din membri din diverse instituţii şi din exponenţi ai partidelor politice. Potrivit legii, hotarele circumscripţiilor nu puteau fi modificate cu un an până la alegeri, a subliniat Alina Russu. Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor a monitorizat 115 secţii de votare şi se va afla în Republica Moldova până la sfârşitul lunii martie.

Opinia ta contează. Comentează!