Unul dintre pedepsiți este Andrei Chirtoca, de 28 de ani. În perioada stării de urgență, tânărul a fost amendat cu 25 de mii de lei pentru că ar fi ieșit cu prietenul la o plimbare într-un parc din Chișinău.

Andrei Chirtoca a contestat sancțiunea. Și prima, și a doua instanță au menținut amenda băiatului. În consecință, executorul judecătoresc i-a pus sechestru pe cardul bancar. Acum, suma pe contul de card este aproape minus 25 000 de lei. După ce Curtea Constituțională a declarat amenzile neconstituționale, tânărul a decis că va merge mai departe să ceară anularea amenzii.

Deoarece deciziile Înaltei Curți nu au efect retroactiv, amenzile plătite nu mai pot fi anulate în instanță, spun specialiștii.

Și chiar dacă amenzile nu se anulează pe loc, specialiștii le recomandă celor care le-au primit să meargă până în pânzele albe.

Atenție! Potrivit Înaltei Curți, neconstituționale sunt doar amenzile cu valoarea cuprinsă între 22 de mii 500 și 25 de mii de lei. Asta înseamnă că polițiștii ar putea da acum amenzile în corespundere cu vecea lege, aplicată înainte de instituirea stării de urgență. Ministerul de Interne anunță că de la începutul pandemiei, persoanelor fizice le-au fost aplicate aproximativ 3000 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor epidemiologice, în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei.