Starea de urgență ar putea fi prelungită
Social 24 mai 2023, 20:16 | 588

Guvernul va propune Parlamentului prelungirea, pentru încă 60 de zile, a stării de urgență, începând cu ziua de 4 iunie. Situația e dictată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a argumentat ministrul de Interne, Ana Revenco. Ședința de astăzi a Guvernului a fost marcată, iarăși, de un schimb de replici acide între prim-ministrul Dorin Recean și guvernatorul în exercițiu de la Comrat, Irina Vlah.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Se menține în continuare și pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova, în condițiile în care forțele armate ale Federației Ruse ar putea, așa cum au mai făcut anterior, să lanseze rachetele sau drone împotriva Ucrainei, iar apărarea acesteia ar putea provoca și daune colaterale, care să ne afecteze."

Ana Revenco a vorbit și de alte situații, care justifică prelungirea stării de urgență.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale. Totodată, în contextul intensificării luptelor pe teritoriul Ucrainei, s-ar putea majora fluxul de refugiați, crescând inclusiv numărul persoanelor care vor fi nevoite să își găsească refugiul în Republica Moldova sau care vor tranzita teritoriul național pentru a ajunge într-un loc mai sigur, în statele membre ale Uniunii Europene."

Bașcanul în exercițiu al autonomiei găgăuze, Irina Vlah, care s-a întors recent din Rusia, zice că nu este nevoie de prelungirea stării de urgență. În replică, Dorin Recean i-a declarat că Moscova nu a renunțat la planul său de agresiune.

IRINA VLAH, bașcan în exercițiu al autonomiei găgăuze: "De ce este nevoie de starea de urgență? Și dumneavoastră, și doamna președinte ați afirmat că în Republica Moldova nu există risc de agresiune militară, că ați rezolvat și criza energetică, și ați organizat și un miting în stare de urgență unde au fost mulți oameni, iar pe 1 iunie va avea loc Summitul Comunității Politice Europene și vor veni peste 50 de lideri europeni. Totuși, suntem într-o zonă de risc sau nu?"

DORIN RECEAN, prin-ministrul Republicii Moldova: "Pe dumneavoastră vă deranjează că având stare de urgență în Republica Moldova nu permitem ucigașilor să intre în țară? Asta vreți să spuneți? - Nu asta. - Acum eu vă răspund la întrebare. În următoarele săptămâni ucigașii vor continua să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Asta se va întâmpla. Noi trebuie să avem grijă ca atunci când avem riscuri de securitate să le putem gestiona."

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie trecut, odată cu declanșarea războiului rus-ucrainean și a fost prelungită de mai multe ori, de regulă, pentru două luni.

Opinia ta contează. Comentează!