Maia Sandu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a cerut ajutor din partea președintelui Vladimir Zelenski
Social 13 ianuarie 2021, 20:07 | 1557

În cadrul vizitei oficiale de ieri în Ucraina, președintele Maia Sandu le-a cerut autorităților de la Kiev să se implice în investigarea schemelor de corupție cu proprietățile Republicii Moldova din această țară. Maia Sandu spune că această problemă urmează să intre și în vizorul instituțiilor abilitate de la Chișinău, prin intermediul Consiliului Suprem de Securitate.

Maia Sandu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, prilejuită de încheierea vizitei oficiale de la Kiev, că a cerut ajutor din partea președintelui Vladimir Zelenski în investigarea schemelor cu proprietățile Republicii Moldova din Ucraina, precum carierele și sanatoriile. Sandu a spus că va apela și la Procuratura Generală, pentru ca ”procesul să fie urnit din loc”.

VASILE LUCHIANU, reporter al Jurnal TV: "Vrem să ne spuneți foarte concret ce anume ați convenit cu președintele Vladimir Zelenski și ne interesează mai cu seamă soarta sanatoriului ”Moldova” din Odesa și a clădirii Consulatului - dacă nu riscăm să pierdem aceste proprietăți, mai ales că am făcut și o investigație?"

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am pus pe agendă acest subiect și am discutat foarte serios. Inclusiv la această discuție a fost prezent reprezentantul Guvernului Ucrainei care se ocupă de administrarea proprietății de stat. Am menționat acolo că e nevoie și de conlucrarea organelor de drept din Ucraina pentru că doar organele de drept din Republica Moldova nu pot să rezolve această problemă, fără contribuția lor. Și am fost asigurată că această contribuție va fi oferită. Urmează ca la una din primele ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate să pun această problemă și pe agenda instituțiilor noastre de drept."

Jurnal TV a realizat în ultima perioadă două investigații, în care se arată că sanatoriul ”Moldova” din Odesa și clădirea Consulatului aflat în preajmă au intrat în vizorul intereselor de corupție din Republica Moldova și din Ucraina, care urmăresc preluarea acestor proprietăți de milioane ale statului. În ambele cazuri apare numele deputatului moldovean Vladimir Andronachi, care ar fi fost implicat în scheme de înstrăinare păguboasă a acestor proprietăți. Avocatul ucrainean angajat de Chișinău pentru a reprezenta interesele Republicii Moldova în instanțele din Ucraina a recunoscut pentru Jurnal TV că l-a sunat cineva, care s-a prezentat drept Vladimir Andronachi. Deputatul nu a fost de găsit nici astăzi la telefon, iar avocatul ucrainean ne-a amenințat că ne va acționa în judecată și ne va deschide dosare penale la Procuratura de la Chișinău, pentru că i-am pus pe post declarațiile. Cancelaria de Stat așa și nu ne-a răspuns la întrebarea dacă l-a plătit sau nu, conform unui aranjament fictiv, pe avocatul ucrainean Egor Moisa cu doar cinci euro pentru a acționa în instanțele din Ucraina și dacă este adevărat că taxele și cheltuielile de judecată pentru procesele din statul vecin au fost achitate de oligarhul ucrainean, Vladimir Prodivus, care ar urmări propriile interese?

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie