Experții spun că zona verde a orașului Chișinău are nevoie de un control minuțios
Social 20 mai 2022, 15:17 | 560

Cel din urmă incident fatal din Parcul ”Alunelul” a scos la suprafață o veche problemă - orașul Chișinău abundă în copaci uscați, care pot lua viața omului. Potrivit experților, aproximativ 50 la sută dintre arborii existenți trebuie dați la pământ, pentru că prezintă pericol.

VALADIMIR GARABA, ecologist: "Plantațiile noastre forestiere din oraș au o vechime de peste 50-70 de ani. Luăm ca exemplu Parcul Valea Morilor, unde copacii au fost plantați în anii 1953-1954. Este clar că pentru acei arbori a venit demult timp bătrânețea biologică. Arborii au capacitatea de a crește bine până la o vârstă, ca și omul, iar după asta se învechesc. "

Pentru a evita situațiile neplăcute, este nevoie de o inventariere urgentă, afirmă Vladimir Garaba.

VALADIMIR GARABA, ecologist: "Nu vorbim de o simplă inventariere, dar să inventarieze într-un mod modern, științific, cu utilizarea aparatelor de scanare, care arată starea reală a copacului. Având acest plan, Primăria ar putea face un program de regenerare a multor arbori, pentru că nu avem noi așa posibilitate să defrișăm toți copacii într-un singur an, dar nici nu este cazul."

Vladimir Garaba propune cercetarea întregului sistem.

VALADIMIR GARABA, ecologist: "Trebuie să avem un plan de plantație a noilor arbori: specii decorative, înalt decorative, specii rezistente la condițiile orașului, sunt rezistenți la condițiile meteo de la la noi și sunt longevivi."

Copacii din parcuri prezintă pericol, însă nu unul atât de mare ca cei din curțile blocurilor de locuit.

”Suntem într-o astfel de situație din cauza Spațiilor Verzi”, spune ecologistul.

VALADIMIR GARABA, ecologist: "Sunt foarte multe cereri, vorbim de sute sau chiar mii. Ele nu sunt satisfăcute din cauza că capacitățile acestei subdiviziuni sunt mici. Ei nu sunt în stare, nu au atâtea mecanisme și muncitori."

În opinia lui Vladimir Garaba, o soluție ar fi și reformarea subdiviziunii Spații Verzi din cadrul municipalității. Managementul lasă de dorit, iar salariile sunt mizere.

Parcul ”Alunelul” din sectorul Buiucani este plin de arbori uscați. Până nu demult, vedeai foarte rar vreun muncitor cu Drujba în mână... Dar, după incidentul fatal, când un copil a murit după ce peste el a căzut un fragment de copac, aici se află mai multe echipe de la Spații Verzi.

Am încercat să vorbim cu muncitorii, dar camera de luat vederi i-a cam înfuriat.

La scurt timp, în parc a sosit un alt angajat al Spațiilor Verzi. Nici acesta nu a fost în măsură să dea explicații...

ALEXANDRU BENIȘ, maistru Spații Verzi: "De ce abia acum au început defrișările? - Eu am primit ordin și efectuez lucrările. - Sunt mulți arbori în Chișinău cu probleme? - Nu pot să vă spun, pentru că eu lucrez după instrucțiunile pe care le am, iar celelalte întrebări le adresați acolo unde se i-au decizii. - Adică dumneavoastră nu cunoașteți care arbore trebuie tăiat și de ce se taie? - Eu lucrez în baza documentelor pe care le am."

Tragedia de sâmbătă, 14 mai, nu este prima de acest fel. În anii 2016-2022, în municipiul Chișinău au fost înregistrate opt cazuri de deces sau traumatizări din cauza crengilor ori a copacilor căzuți peste trecători.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie