Hotărârea Guvernului de la Moscova "privind interdicţia importurilor în Rusia a mărfurilor produse sau tranzitate pe teritoriul Ucrainei" a fost adoptată la 29 decembrie 2018, cu trei zile înainte de a intra în vigoare scoaterea taxelor vamale pentru mărfurile agricole moldoveneşti. Această decizie a intrat în vizorul presei ruse abia ieri, când agenţia Regnum a publicat articolul "Lovitura mortală a lui Medvedev asupra exporturilor din Moldova şi Transnistria în Rusia".

Cei mai mulți exportatori moldoveni care vor fi loviţi de hotărârea lui Dmitri Medvedev sunt aceeaşi producători în privinţa cărora Rusia a anulat, de la 1 ianuarie până la 30 iunie, taxele vamale pentru produsele agricole proaspete şi conservate, precum şi pentru producția vinicolă. Această măsură de susţinere a companiilor moldoveneşti a fost o acțiune de sprijin politic pentru preşedintele moldovean, Igor Dodon, înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie.

... scrie agenţia de presă Regnum, care mai notează că hotărârea Guvernului de la Moscova nu doar blochează principala cale a exporturilor moldovenşti prin Ucraina, dar face ca produsele agricole din Republica Moldova să devină total neconcurenţiale pe piaţa din Federaţia Rusă. În urma întâlnirii cu Vladimir Putin, de la sfârşitul lunii octombrie, Igor Dodon a anunţat pe un ton triumfător despre anularea taxelor vamale de către Rusia şi chiar ameninţa că acestea ar putea să fie reintroduse dacă nu se va schimba majoritatea parlamentară după alegerile din februarie.

Şi la întâlnirea cu diaspora moldovenească din Rusia, de la sfârşitul lunii noiembrie, Dodon se lăuda cu înţelegerea la care a ajuns cu Putin.

Astăzi, Igor Dodon i-a trimis o scrisoare lui Dmitri Medvedev, în care l-a rugat ca "în timpul apropiat, în măsura posibilităţilor, să examineze acestă problemă pentru a găsi o soluţie".