Edificiul Filarmonicii Naționale va fi demolat, a declarat Igor Dodon
Social 25 septembrie 2020, 15:43 | 1495

Edificiul Filarmonicii Naționale va fi demolat, a declarat astăzi Igor Dodon, potrivit căruia, clădirea nu mai poate fi reparată după incendiul de ieri. Afirmația a fost făcută în lipsa unei concluzii a specialiștilor. Între timp, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și ambasadorul Statelor Unite, Dereck J. Hogan, și-au exprimat tristețea provocată de incendiul de la Filarmonica Națională, menționând că în aceste momente grele, ei vor fi alături de artiști.

După ce a mers la locul incendiului, Igor Dodon a scris pe facebook că edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” nu mai poate fi restaurat. Totodată, el informează despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naționale „sub egida președintelui”. Între timp ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, susține că a fost o tragedie să urmărești cum o clădire atât de frumoasă din centrul Chișinăului, cât și o parte a patrimoniului cultural, au fost pierdute.

MESAJUL AMBASADORULUI SUA: "În calitatea mea de ambasador, am avut ocazia să mă bucur de numeroase evenimente organizate în incinta acestei săli. Suntem alături de echipa Filarmonicii în aceste momente dificile și sperăm că acest simbol al culturii muzicale va renaște din scrum pentru a continua să delecteze iubitorii de artă muzicală și generațiile ce vor urma."

A precizat ambasadorul american. Și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a menționat că a văzut, cu tristețe, dezastrul ce s-a abătut asupra clădirii Filarmonicii din Chișinău.

MESAJUL ȘEFULUI DELEGAȚIEI EUROPENE: "Este un loc drag tuturor oamenilor din Republica Moldova, unde eu și mulți dintre colegii mei am trăit, alături de prietenii noștri moldoveni, experiențe artistice extraordinare. Prieteni, nu sunteți singuri în aceste momente grele! Suntem și vom rămâne alături de voi, și vom trai din nou bucuria artei care ne unește."

A subliniat Peter Michalko. Ziua în care a ars Filarmonica Națională este una tristă pentru toată lumea artistică, dar și pentru oameni de rând. Mai mulți oameni de cultură, dar și simpli cetățeni au venit cu mesaje în care și-au exprimat regretul că focul a distrus edificiul, dar și neprețuite instrumente muzicale din interior. Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, devastată în urma incendiului din 24 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie