În Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă menită să convingă moldovenii să dea naștere mai multor copii
Social 17 mai 2022, 15:37 | 686

În Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă menită să convingă moldovenii să dea naștere mai multor copii. Noile propuneri se referă la flexibilizarea aranjamentelor de muncă și a concediului de îngrijire a copilului, extinderea concediului paternal, dar și la indemnizația pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani. Potrivit unui studiu demografic, din cauza reglementărilor stângace vizând perioada de îngrijire a copilului, a lipsei condițiilor flexibile de muncă și a locurilor de creșă insuficiente, unii părinți sunt reticenți în a da naștere mai multor copii.

DAN PERCIUN, deputat PAS, președintele Comisiei protecție socială și familie: "Noi am considerat că și o a treia opțiune pentru părinții, care vor să iasă mai devreme la lucru și să oferim îndemnizații în valoare de 90 la sută din salariu pentru ultimele 12 luni, dacă părintele hotărăște să o ia până la vârsta de un și două luni a copilului. 52% din cele mai sărace familii din țara noastră sunt familiile cu copii."

Paradoxal, în Chișinău, unde sunt cei mai mulți salariați, rata de acoperire cu servicii de creșă este puțin peste 10 la sută. Asta înseamnă că unul din părinți nu poate munci până la vârsta de trei ani ai copilului.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Astăzi, din păcate, rata de acoperire cu serviciile de creșă pentru copiii de până la trei ani este sub 20 la sută. În municipiul Chișinău, unde sunt cei mai mulți salariați rata este de sub 12 la sută, mai mică decât media pe țară."

Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor din Republica Moldova se confruntă cu decizia critică de a alege între carieră și viața de familie. Din cauza reglementărilor insuficiente a concediului de îngrijire a copilului, a lipsei condițiilor flexibile de muncă și a locurilor de creșă insuficiente, mulți părinți nu pot avea o carieră de succes și numărul de copii pe care și-l doresc. Potrivit unui studiu demografic realizat de UNFPA, pentru a avea mai mulți copii, părinții își doresc nu doar o situație financiară mai bună.

NATALIA PLUGARU, reprezentant UNFPA Moldova: "Existența creșelor, concediu de îngrijire a copilului, care să fie partajat, să poată fi luat atât de către mamă, cât și de tată, condiții flexibile de muncă și mă bucur că astăzi acest lucru începe să devină realitate. Atunci când țările oferă această șansă de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte mare și foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, relațiilor în cuplu."

Evenimentul face parte din programul UNFPA de Reziliență Demografică. Acesta are drept scop susținerea Republicii Moldova și a altor țări din regiune în elaborarea politicilor demografice, pentru a răspunde provocărilor legate de scăderea numărului populației, a consolida capitalul uman și a defini un viitor prosper pentru fiecare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie