Pandemia crește numărul șomerilor
Social 30 iunie 2020, 21:25 | 1419

Pandemia mărește armata șomerilor. Potrivit Ministerului Economiei, doar pe parcursul lunii aprilie, cifra a crescut cu aproape 50 la sută.

Efectele crizei au început să fie resimțite la aproximativ o lună de la declanșarea pandemiei de COVID - 19. Mai exact, din aprilie, când numărul șomerilor înregistrați a crescut cu 48 la sută față de luna martie. Situația ar putea deveni și mai dramatică pe parcursul anului. Potrivit experților, criza va duce la o majorare cu 30 la sută a populației inactive, cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani. Astfel, pandemia va avea un impact major și de durată asupra pieței muncii din Republica Moldova, fiind necesar un răspuns prompt din partea statului. Ce argumente au experții economici, vedeți în continuare. 

Pandemia a lăsat-o fără de muncă și pe Valeria Josanu. Tânăra de 22 de ani era angajată la un salon cosmetologic și mai activa în calitate de operator de vânzări la o companie. Ambele firme și-au sistat activitatea, din cauza coronavirusului.

După ce pandemia i-a lăsat fără surse de venit, unele persoane au beneficiat de un ajutor de șomaj din partea statului, de 2 mii 775 de lei.

Creșterea numărului de șomeri va crea un gol în bugetul de stat, spun unii experți economici.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, oficial, în Republica Moldova sunt peste 35 de mii de șomeri. Dintre aceștia, 12 mii au fost înregistrați pe durata stării de urgență. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie