Republica Moldova continuă să piardă tineri calificați cu potențial extraordinar
Social 19 ianuarie 2021, 19:55 | 3260

Țara noastră continuă să piardă tineri calificați cu potențial extraordinar. Printre cei care au plecat în căutarea unui viitor luminos sunt Sergiu și Rodica. Tinerii s-au cunoscut când își făceau studiile la o universitate din Chișinău, iar acum opt ani s-au stabilit cu traiul în Germania. Au trei copii și spun că au învățat multe lecții frumoase acolo. Urmăriți în continuare povestea lor spusă în emisiunea Cealaltă Basarabie de la Jurnal TV.

Familia s-a stabilit la Bonn, un oraș din vestul Germaniei. S-au integrat într-o țară, care le-a dat o speranță de viață mai bună.

SERGIU, stabilit în Germania: "Nu mi-am schimbat profesia. Începând cu 2006 până în prezent fac aproximativ aceleași lucruri, doar că probabil la alt nivel, sper. Lucrez în departamentul financiar sau de planificare bugetară implementarea proiectelor investiționale în diverse regiuni sau colțuri ale Europei."

RODICA AVRAM, stabilită în Germania: "Am lucrat la fel într-o companie de telefonie mobilă, după care am zis să-mi urmez visul, să mă dedic pasiunii mele și momentan studiez design interior. Fac studii."

Rodica a avut posibilitatea să nască și acasă, și în Germania. Femeia a fost frapată de atitudinea, pe care a simțit-o într-un stat străin.

RODICA AVRAM, stabilită în Germania: "Deci, mi-au cerut doar cardul de asigurare și zic dar altceva nu am nimic și mi-au zis că tu nici nu ai nevoie de nimic. Te tratează acolo de parcă ești prima și unica femeie care dă naștere unui copil. E minunat. Pentru mine a fost un șoc cultural, deci după ce am născut în Moldova și după ce am venit aici am zis wow, diferența este foarte mare."

În prezent, cei trei băieți ai familiei merg la școala germană.

RODICA AVRAM, stabilită în Germania: "Copiii când merg în clasa întâi e ca un fel grădiniță, în niciun caz nu îi încarcă cu materiale, cu teme pentru acasă."

PAUL AVRAM, elev în Germania: "Eu sunt în clasa a patra. Eu am nouă ani și noi facem matematică, germană, engleză."

Paul are o pasiune aparte pentru muzică.

Deși au o viață stabilă în Germania, Sergiu și Rodica lasă loc de revenire.

SERGIU, stabilit în Germania: "Probabil ar trebui să se mai schimbe lucrurile un pic ca să fim un pic mai motivați ca să ajungem în Republica Moldova."

RODICA AVRAM, stabilită în Germania: "Pentru ca foarte multă lume să se întoarcă trebuie eradicată corupția din țară. Am înțeles că mai stăm când am văzut că legea se respectă. Dacă locuiești în Germania, ai studii, plătești impozite, ai fix aceleași drepturi ca un neamț."

Emisiunea Cealaltă Basarabie poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare sâmbătă, de la ora 22:00.

Opinia ta contează. Comentează!