Anual, pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurității
Social 18 noiembrie 2019, 21:24 | 2130

Milioane de copii se grăbesc să vina pe lume înainte de termen. Devotamentul și implicarea medicilor, asistentelor medicale, care îi îngrijesc, sunt marcate pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității. Republica Moldova s-a alăturat acestei zile in 2014. Echipa noastră de filmare a încerat să afle sunt șansele la viață a acestor copii, aici, în țara noastră.

În prezent, copiii care se nasc prematur au mai multe șanse la viață decât acum câțiva ani.

Astăzi fiecare copil născut prematur are șansa la viață. Mai mult, prematurii îi pot ajunge și chiar depăși pe cei născuți la termen, spune și medicul obstetrician-ginecolog, Alina Bejan.

Artiom respiră cu ajutorul aparatelor. Cu lacrimi în ochi și mâinile tremurânde, așa i-am surprins pe părinții micuțului în secţia Reanimare şi Terapie Intensivă a nou-născuţilor de la Institutului Mamei şi Copilului. Acum, ei își doresc doar un singur lucru: ca puiul lor să poată respira singur.

Iar în secția Îngrijirea Copiilor Prematuri de la Spitalul Clinic Municipal Nr.1 am găsit-o pe micuța Karisa care s-a născut mult prea devreme, la doar 28 de săptămâni și cântarea 740 de grame. Karisa e o adevărată luptătoare, spune mama ei.

O naștere prematură este o adevărată provocare pentru bebeluș, părinți și medici. Adaptarea nou-născutului prematur la viaţă extrauterină se realizează în condiţii de dificultate, iar aceste probleme trebuie aduse în atenţia publicului şi, nu în ultimul rând, trebuie să prevenim răspândirea fenomenului de prematuritate, spune șefa secţiei Reanimare şi Terapie Intensivă a nou-născuţilor de la Institutul Mamei și Copilului, LARISA CRIVCEANSCAIA.

Dacă în 2015, în Republica Moldova erau înregistrate 800 de nașteri premature, anul trecut, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, au fost 1.900. La nivel mondial, în fiecare an 15 milioane de copii se grăbesc să vina pe lume înainte de termen.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie