Image-Description
Un fost procuror din Ucraina spune că a oprit o anchetă împotriva lui Trump, în urma presiunilor lui Biden
Externe 3 octombrie 2019, 10:01 | 1304

Fostul procuror general ucrainean Viktor Şokin a declarat că, în urma presiunilor exercitate de SUA, a fost nevoit să închidă o anchetă lansată împotriva companiei de gaze Burisma, din al cărui consiliu de administraţie făcea parte Hunter Biden, fiul vicepreședintelui american Joe Biden, unul dintre principalii rivali ai preşedintelui Donald Trump, transmite televiziunea Fox News.

Sursa menţionează că, la începutul acestui an, fostul procuror general de la Kiev i-a comunicat lui Rudy Giuliani, avocatul președintelui Trump, că ancheta împotriva lui Hunter Biden a fost închisă "din cauza fricii faţă de Statele Unite".

Potrivit unor înregistrări ale lui Giuliani, aflate în posesia Fox News, "Viktor Şokin a încercat să continue ancheta, dar, în iunie sau iulie 2015, ambasadorul SUA, Geoffrey Pyatti, i-a transmis că la investigaţia respectivă trebuie să se lucreze cu mănuși, ceea ce, potrivit lui Şokin, a însemnat că nu trebuie să se mai facă nimic".

Notele respective ar mai arăta că lui Şokin i s-ar fi transmis că, pe parcursul anchetei, vicepreședintele american a ordonat întârzierea asistenței americane pentru Ucraina. Înregistrările lui Giuliani, precizează Fox News, au fost transmise deja Congresului american.

Publicația ucraineană Korrepondent amintește că, în ianuarie 2018, Biden a declarat că i-a cerut președintelui de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko, demiterea fostului procuror general Viktor Şokin.

"M-am uitat la ei și le-am spus: plec în șase ore. Dacă procurorul nu este demis, nu veți mai primi banii. Ulterior, procurorul a fost demis", a povestit politicianul american.

Între timp, Petro Poroșenko a declarat că fostul vicepreședinte american nu a exercitat presiuni asupra sa cu privire la demiterea fostului procuror general Şokin.

Ziarul Korrespondent mai scrie că că președintele american, Donald Trump, este suspectat că, într-o conversație la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut acestuia din urmă să relanseze ancheta cu privire la activităților lui Hunter Biden în Ucraina. Conversația telefonică dintre Trump şi Zelenski a provocat un scandal pe scena politică americană și, în acest context, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat demararea unei anchete care ar putea avea drept rezultat iniţierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump.

Săptămâna trecută, Casa Albă a publicat stenograma conversaţiei telefonice dintre Donald Trump şi preşedintele Ucrainei, însă democrații continuă să insiste asupra demiterii președintelui.

Opinia ta contează. Comentează!