Candidați independenți cu trecut dubios
Politic 26 februarie 2019, 19:26 | 1748

Miile de oameni aduși organizat duminică, din regiunea transnistreană, la secțiile de votare deschise în dreapta Nistrului, au ales cum li s-a spus. Pe circumscripția 47 și, respectiv, 48, învingători au ieșit candidații independenți Alexandr Oleinic și Viorel Melnic. Cum s-a făcut alegerea și cine sunt aleșii, vedem în continuare.

În circumscripția 47 Transnistria nord a câștigat Alexandr Oleinic, iar în circumscripția 48 Transnistria sud - Viorel Melnic. Acolo au fost surprinși duminică, 24 februarie, mii de alegători aduși organizat la secțiile de votare. Oamenii așteptau ore în șir pentru a vota în schimbul a 20 de dolari sau 400 de lei.

La cele două circumscripții au votat peste 37 de mii de persoane din regiunea transnistreană, de patru ori mai mult decât la parlamentarele din 2014.

Am încercat să obținem un comentariu din partea lui Alexandr Oleinic, dar acesta nu a răspuns la apel. Alexandr Oleinic a mai fost deputat, în anii 2001-2009, fiind ales pe listele Partidului Blocul electoral Moldova Democrată. Ulterior, până în 2011 a fost ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor. Din 2012 este președintele Partidului Popular din Moldova. În prezent, Oleinic activează în calitate de președinte al Consiliului de administrare al concernului „Millenium Grup”. În ultimii doi ani, el declară un venit din salariu și vânzarea cotelor părți dintr-un apartament, aproape 430 de mii de lei. Alexandr Oleinic deține un teren de 106 hectare, în valoare de 976 de mii de lei și este proprietarul a cinci case. Patru sunt dobândite prin donație. Unul din imobile l-a cumpărat, acum mai bine de un an, de la fosta soție a lui Veaceslav Platon, al doilea condamnat în dosarul fraudei de la Banca de Economii, după Vladimir Filat. Casa este situată în cartierul Telecentru din Chișinău, în preajma impunătorului palat atribuit oligarhului Vladimir Plahotniuc. Aici, în perimetrul a trei străzi, pe un teren de aproape două hectare, timp de un an s-au vândut, și imediat s-au cumpărat, aproape toate construcțiile. Proprietățile de milioane de lei de lângă "Casa Albă" erau distruse. Demolată a fost și locuința lui Oleinic. Valoarea cadastrală - peste două milioane de lei. Totul a ieșit la iveală în urma unei investigații realizate de Jurnal TV, în februarie 2018.

Familia lui Alexandr Oleinic mai deține un apartament de 108 m2 cu o valoare de peste 700 de mii de lei, obținut la fel, prin donație, în 2018. El are în proprietate și două autoturisme: un Mercedes fabricat în 2007, procurat în același an cu 300 de mii de lei și un Gaz-21 Volga din 1960, achiziționat în anul 2000 cu 100 de mii de lei.

Câștigătorul din circumscripția 48, Viorel Melnic, este șeful Asociației obștești "Pentru Orhei". În 2006, devine ministru adjunct a Economiei, iar în anii 2008-2009 a fost şef al Serviciului Vamal. Până în 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor, condus pe atunci de Igor Dodon. Ulterior, Melnic a fost exclus din formațiune, după ce Dodon a aflat despre implicarea lui în schemele frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Peste un an, Melnic devine consilier economic al lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul "Furtul miliardului". Potrivit portalului anticorupție.md, Viorel Melnic a fost președinte al Consiliului de Administrație la Unibank. Numele lui a apărut şi în raportul Kroll. Melnic este vizat drept posibil complice la "Jaful secolului". El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”. Tot Rise Moldova relata în martie 2017 că, la începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă, deținută de către originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kirghiz. El mai activează în calitate de conferențiar la Universitatea Agrară. Conform declarației de avere, în perioada anilor 2017-2018, Melnic obține un salariu de peste 126 de mii de lei. O altă sursă de venit au fost peste 2 milioane de lei – dividende obținute de la SRL „Activ Broker”, la care deține 100%. Melnic are în proprietate două terenuri, un apartament de 92 m2 și un Mercedes fabricat în 2016, pe care l-a achiziționat în 2017 cu 590 de mii de lei. El mai indică și pachetul de acţiuni deținute la Unibank, de 4,61%.

Opinia ta contează. Comentează!