Incidentul ar fi avut loc după ce soția preotului Marin Florin i-a deconectat de la lumină pe cei care s-au aciuat în biserica satului, pe motiv că aceștia consumă prea multă energie. Dacă anterior pe lumină veneau facturi de cel mult 500 de lei, acum consumul a crescut până la 1 800 de lei, a declarat Marin Florin.

După ce femeia a stins lumina, cei din biserică au devenit agresivi, spune preotul.

Secretarul episcopiei Ungheni și Nisporeni, subordonată Mitropoliei Moldovei, Vadim Corostinschi, respinge aceste acuzații. El a confirmat conflictul, însă nu preoteasa a avut de suferit, ci unul dintre reprezentanții Mitropoliei Moldovei, care ar fi fost atacat de către Marin Florin cu toporul. Corostinschi spune că preoteasa a vrut să fure cheia de la ușa bisericii.

Potrivit lui Corostinschi, tot Florin ar fi cel, care consumă mai multă energie electrică.

Marin Florin susține că secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni spune minciuni. Pe acest caz poliția a pornit o anchetă. Mitropolia Basarabiei consideră că Republica Moldova, prin puterea sa judecătorească, violează dreptul cetățenilor la un proces echitabil și acces la justiție, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor articolului 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Scandalul din Dereneu a izbucnit la începutul lunii martie când un grup de credincioși l-a izgonit din biserică pe preotul, care timp de 27 de ani le-a oficiat slujbe. Neînțelegerile de la parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Dereneu, raionul Călăraşi, a împărţit lumea în două tabere, greu de împăcat.