Câteva ONG-uri au semnat un apel comun cu referire la dosarul „7 aprilie 2009”
Social 7 aprilie 2020, 20:01 | 732

Un singur polițist a ajuns să fie condamnat în dosarul ” 7 aprilie”, iar mulți demnitari cu funcții importante în 2009 sunt și astăzi la putere. Cine se face vinovat de moartea a cel puțin unui om? Cine este responsabil de compromiterea protestelor pașnice? Este o întrebare fără răspuns, deocamdată, afirmă reprezentanții societății civile, care cer informații veridice despre funcționarii de stat, asupra cărora planează suspiciuni cu privire la tortură și rele tratamente.

În zilele de groază din aprilie 2009, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Statul și-a asumat doar un singur deces. În acest context, organizațiile nonguvernamentale au făcut un apel comun, potrivit căruia dosarul 7 aprilie este unul eșuat, dat fiind că toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală, iar toți torționarii au scăpat basma curată.

Potrivit consilierului juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, faptul că dosarele care au ajuns în instanța s-au consumat prin achitare sau încă se mai examinează, vorbește despre problemele care au fost și persistă în sistem.

Pentru acțiunile din 7 aprilie 2009, un singur polițist a ajuns să fie condamnat, iar majoritatea demnitarilor de atunci sunt și astăzi la putere. Organizațiile care au semnat apelul comun cer autorităților publicarea informației privind funcționarii de stat asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la tortură și rele tratamente. Apelul este semnat de Amnesty International Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Asociația Promo-LEX, Centrul de Investigații Jurnalistice, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul pentru Drepturile Omului, Asociația Presei Independente, Transparency International Moldova, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și IDIS Viitorul. Oficial au fost înregistrate și examinate, în special de Procuratura militară Chișinău și Procuratura municipiului Chișinău, 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție. În 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care 42 - pentru tortură și 19 - pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie