Sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală tolerată de ANP, susțin avocații britanici
Social 23 iunie 2021, 20:07 | 1349

Mai multe state refuză extrădarea în Moldova a persoanelor căutate de autorități din cauza condițiilor dezastruoase din pușcării. Mai mult, „sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală”, tolerată de Administrația Națională a Penitenciarelor, fapt semnalat recent de un birou de avocați din Londra, care a acționat în interesul unui recurent. Condițiile de detenție în Moldova sunt proaste și persistă violența între deținuți, semnalează avocații. Acest lucru a fost confirmat astăzi și de șeful PCCOCS, Ion Caracuian, subalternii căruia investighează mai multe dosare cu implicarea persoanelor de conducere din ANP.

Autoritățile de la Chișinău au solicitat extrădarea unui moldovean din Marea Britanie, dar au primit refuz, deoarece în penitenciarele din Moldova deținuții sunt tratați inuman, drepturile lor sunt încălcate și există violență între deținuți. Sunt constatările avocaților din Marea Britanie. În context, sursele noastre ne-au comunicat că pe data de 18 iunie curent, în jurul orei 5.00, în una din celulele Penitenciarului nr.12 din Bender a fost găsit strangulat un deținut după ce ar fi fost amenințat, luni la rând, de alți deținuți că va fi violat și ucis, dacă refuză să achite o taxă lunară de protecție în așa-zisa „trezorerie” a autorităților criminale.

Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dorin Lișman, ne-a spus că situația din locurile de detenție este o „moștenire” sovietică, iar ceea ce face administrația este să construiască blocuri adiționale celor deja existente și să le cârpească pe cele vechi.

DORIN LIȘMAN, director ANP: "Noi am prezentat acele garanții în cazul solicitării Marii Britanii în care am prezentat acele garanții că există condiții pentru a fi deținută persoana dată, dar instanța s-a bazat per general la raport. -De câți ani este nevoie pentru ca sistemul penitenciar să revină la normal și mă refer aici strict la condițiile de detenție lăsând la o parte celelalte probleme pe care le are? -Noi am moștenit penitenciarele construite de pe timpul Uniunii Sovietice, noi tindem să le îmbunătățim și construim alte câteva blocuri, asta este - am moștenit ceea ce avem și încercăm să le ajustăm acelor standarde pe care ni le impune CPT."

În ceea ce privește deținutul găsit strangulat în celulă pe 18 iunie, fiind amenințat de alți deținuți, Lișman a confirmat că deținutul a cerut să fie plasat singur în celulă pe 15 iunie, pentru că ar fi avut conflicte cu ceilalți deținuți. Șeful ANP nu ne-a putut spune însă dacă este adevărat că autoritățile criminale din penitenciar ar obliga ceilalți pușcăriași să achite plăți lunare în așa-numitul "obșeak".

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie