Mediul academic se opune reformei învățământului superior inițiate de Ministerul Educatiei și Cercetării
Social 1 iulie 2022, 17:28 | 830

Reforma învățământului superior a generat un val de critici și nemulțumiri, mai ales din partea universităților ce urmează să fie absorbite. Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, ne asigură că după implementarea reformei, universitățile vor avea doar de câștigat - vor deveni mai mari, vor asigura o calitate mai buna a studiilor, iar programele de învățământ vor fi mai apropiate de cerințele pieței muncii. Rectorii mai multor universități și membrii Academiei de Științe a Moldovei se împotrivesc și cer ministerului să-și revadă proiectul.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că obiectivul de bază al reformei anunțate este modernizarea învățământului superior și concentrarea resursele umane și financiare. În cadrul unei conferințe de presă, el a încercat să amortizeze reacțiile negative apărute în spațiul public, asigurând că schimbările sunt în avantajul universităților și a profesorilor.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "În primul rând universitățile noastre vor deveni mult mai mari, vor asigura o calitate mult mai bună a studiilor, programele de studii vor fi mult mai apropiate de cerințele pieței muncii, iar echipele din cadrul universităților vor fi mai mari, astfel vor avea mai multe posibilități de a câștiga noi proiecte, atât la nivel național, cât și european. Universitățile noastre vor fi mai bine poziționate în clasamentele internaționale, astfel mai ușor și mai bine vom putea concura cu universitățile din afară."

Ministrul crede că, de pe urma reformei, vor avea de câștigat și studenții.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "În primul rând vor obține o diplomă mult mai bine apreciată la nivel internațional. Vor obține o diplomă de la o universitate mai mare, mai bine poziționată în clasamentele internaționale. Vor avea condiții de studii mult mai bune, laboratoare dotate, cămine renovate și, cel mai important, vor avea programe de studii mult mai avansate. Totodată, vor avea și sprijinul cercetătorilor pentru a-și crește înalta calificare."

Iar cadrele didactice se vor alege cu un salariu mai mare în urma reformei, a anunțat Topală.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Investițiile pe care le vom face la nivel de Guvern în universități, vor îmbunătăți condițiile de salarizare și de activitate, cadrele didactice vor face parte din echipe mult mai dotate la nivel internațional, deoarece concentrarea de resurse va fi pe domenii și le va permite cercetătorilor să câștige finanțare suplimentară."

Ministrul Topala a adăugat că, pentru implementarea reformei, Guvernul va aloca 700 de milioane de lei, dintre care 500 de milioane vor fi oferite universităților sub formă de grant.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Să-și dezvolte infrastructura, programele de studii și să-și doteze laboratoarele și spațiile de studii. Universitățile noastre sunt în concurență cu universitățile din Europa, iar mulți dintre studenți pleacă să-și facă studiile peste hotare. Pentru a face față acestei concurențe, trebuie să avem universități puternice la noi acasă."

Reforma anunțată de Ministerul Educației, prin care unele universități vor fi asimilate de altele, a generat nedumerirea rectorilor și a profesorilor. Aceștia s-au arătat indignați că nu au fost consultați și că au aflat despre decizie din conferința de presă.

VERONICA PRISĂCARU, rectorul Universității Agrare de Stat din Moldova: "Vreau să-mi exprim adresarea și solicitarea către factorii de decizie, să ne ajute să sporim vizibilitatea, să sporim atractivitatea profesiilor agricole, pentru că aceasta este o misiune pentru dezvoltarea statului nostru, dar nu să închidem universitatea. Universitatea este un mecanism, un organism viu cu tradiții care s-au format dea lungul timpului."

O scrisoare deschisă a fost adresată Ministerului Educației și de către Academia de Administrare Publică. În document, angajații își exprimă dezacordul în legătură cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida această instituție.

SCRISOARE DESCHISĂ A ACADEMIEI DE ADMINISTRARE PUBLICĂ: "Orice reformă presupune o transformare, care are drept scop obținerea unui progres. În orice altă interpretare, schimbările operate reprezintă acțiuni inutile și ineficiente, care pot genera daune și prejudicii ireparabile. Reforma învățământului superior este necesară, așteptată și, noi, susținem acest proces. Important este ce facem și cum facem. Academia de Administrare Publică trebuie modernizată, nu lichidată."

Și membrii Academiei de Știință a Moldovei s-au convocat în ședință extraordinară pentru a discuta inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. Aceștia ar urma să adoptate o declarație în care să solicite reîntoarcerea institutelor de cercetare în componența Academiei. Reamintim că luni, 27 iunie, Ministerul Educației a anunțat un concept de reformare a învățământului superior. Potrivit proiectului, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și câteva institute de cercetări. Universitatea Agrară și alte trei institute vor trece în gestiunea Universității Tehnice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” ar urma să preia administrarea Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Iar Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice.

Opinia ta contează. Comentează!