Peste 300 de copii din Cahul frecventează acum o grădiniță modernă, reparată după mai bine de 40 de ani
Social 27 septembrie 2022, 20:12 | 662

Peste 300 de copii din orașul Cahul frecventează o grădiniță modernă. Instituția, care nu a mai fost reparată mai bine de 40 de ani, a îmbrăcat o nouă haină. Schimbările au costat aproape șase milioane de lei. Aproape patru milioane este contribuția autorităților locale, iar alte aproximativ trei milioane de lei sunt primite din Uniunea Europeană prin programul EU4Moldova.

Grădinița ”Prichindel” este una dintre cele mai solicitate din oraș, fiind frecventată şi de copiii din afara oraşului. Cu bai europeni, instituția a fost dotată cu un sistem de încălzire nou, a fost a fost schimbat acoperişul, dar și reparate 12 blocuri sanitare. Noile schimbări atrag tot mai mulți tineri specialiști, care și-au găsit aici un loc de muncă.

LILIA MIHAILUC, educatoare: "Este o grădiniță modernă, renovată, cel puțin eu în alte instituții nu am văzut așa condiții cum sunt la noi. Sunt niște condiții foarte bune pentru noi, pentru copii. Mobilierul este nou, blocul sanitar este nou, jucăriile sunt moderne."

TATIANA MANICA, educatoare: "Eu am venit aici înainte să fie implementat proiectul și nu era rău, dar condițiile care sunt acum, sunt mult mai bune. Avem mulți tineri specialiști, pentru că sunt condiții. Avem table interactive, în fiecare grupă avem calculator. E un lucru când le explici copiilor și altul e când ei văd asta. Chiar am vorbit despre poluare, despre reciclare, e un lucru dacă le spun eu și altul dacă le arăt."

Administrația grădiniței a reușit performanța să aducă 36 de tineri specialiști în instituție. Au fost schimbate nu doar cadrele didactice, dar și aspectul instituției.

ANGELA BOGOS, directorul grădiniței ”Prichindel” din Cahul: "S-a făcut termoizolarea completă, s-a schimbat acoperișul, s-a schimbat sistemul de încălzire și s-a făcut reparație în 12 blocuri sanitare. Ne-au mai rămas niște bănuți și am cumpărat tehnică digitală de 220 de mii de lei și materiale didactice de 120 de mii de lei și am instalat opt camere video, pentru securitatea copiilor."

Contribuția Uniunii Europene este de aproape trei milioane de lei.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "Deseori suntem întrebați, unde sunt sutele de milioane de euro investite în Republica Moldova, pe care oamenii aud că UE le-a investit în Republica Moldova? Eu cred că aici este un răspuns foarte bun la această întrebare: antreprenoriatul social pe care îl susținem în Republica Moldova, aceștia sunt banii europeni."

DIMA Al-KHATIB, reprezentantul rezident PNUD în Moldova: "Este important să vedem cât de multă pricepere are viitoarea generație în a face față provocărilor și solicitărilor. Noi vrem să demonstrăm cum pot fi modernizate instituțiile și să încurajăm autoritățile locale să nu renunțe la proiecte."

Cele 13 grupe ale grădiniței ”Prichindel” sunt frecventate de 317 copii din oraș. În municipiul Cahul există opt instituţii preşcolare.

Opinia ta contează. Comentează!