Image-Description
China va oferi curând lumii descoperirile sale despre faţa ascunsă a Lunii
Externe 5 martie 2019, 08:00 | 2086

China va oferi "curând" lumii descoperirile sale despre faţa ascunsă a Lunii pe care le realizează cu ajutorul sondei Chang'e 4, un proiect care avansează în mod pozitiv, potrivit creatorilor programului.

Sonda se află "în condiţii bune şi funcţionează la parametrii normali după o lung perioadă de latenţă la suprafaţa Lunii", a asigurat proiectantul şef al programului chinez de explorare selenară, în declaraţii acordate luni ziarului China Daily.

După ce vor fi procesate suficiente informaţii ale sondei, acestea vor fi puse la dispoziţie în mod gratuit oricărei persoane care vrea să aibă acces la ele.

"Misiunea Chang'e 4 a colectat o mare cantitate de date ştiinţifice care curând vor fi disponibile pentru întreaga lume", a declarat Wu. Misiunea a încheiat deja o investigaţie topografică a zonei sale de aterizare, iar modulul său explorator Yutu 2 se îndreaptă acum spre nord-vest spre un teren accidentat pentru a-şi continua activităţile de cercetare.

Sonda a fost lansată la 8 decembrie, s-a plasat pe orbita Lunii după patru zile şi a realizat o aselenizare la 3 ianuarie la ora 10:26 a Chinei (02:26 GMT).

Programul Chang'e a început cu lansarea primei sonde în 2007, iar de atunci au fost lansate alte patru dispozitive pe satelitul natural al Pământului. Obiectivul final al programului este trimiterea unei misiuni cu echipaj pe Lună, a cărei dată încă nu a fost stabilită, dar pe care experţii o estimează în jurul anului 2036.

Cercetătorul chinez a reamintit că ţara sa plănuieşte să lanseze prima sondă pe Marte în 2020, o sondă fără echipaj care este configurată pentru a orbita în jurul Planetei Roşii şi de a se aşeza apoi pe suprafaţa acesteia.

Opinia ta contează. Comentează!