Image-Description
Mogherini și Hahn: Chișinăul a fost privat de primarul ales Andrei Năstase; UE așteaptă ca votul oamenilor să fie respectat
Politic 27 iunie 2018, 12:39 | 8632

Uniunea Europeană așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor din Chișinău, recunoscute de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor.

Este declarația comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi a Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

„Invalidarea alegerilor din Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție, privează locuitorii Chișinăului de primarul ales în mod democratic, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară în alegerile din 3 iunie. Această decizie subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile statului. Trebuie remarcat că nici unul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor”, se spune în declarație.

O justiție independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-o manieră transparentă, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt piloni ai oricărei democrații, remarcă comisarii europeni.

„Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum stipulează Acordul de Asociere. Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale, ca fiind unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare îndelungată a cetățenilor moldovenii”, afirmă Federica Mogherini și Johannes Hahn.

Opinia ta contează. Comentează!