Avertizat că este căutat intensiv
Social 30 octombrie 2018, 00:39 | 750

Dovezile pe care le prezintă presei, cu privire la furtul din sistemul bancar, l-ar putea costa viața. Vorbim despre avocatul Ion Crețu, care se află peste hotare și care a fost avertizat că pentru identificarea locului aflării sale, Ilan Șor este gata să plătească bani grei. Despre aceasta a vorbit chiar apărătorul în cadrul unui interviu la emisiunea Jurnalul Săptămânii.

Avocatul Ion Crețu afirmă că după publicarea mai multor informații din rulajele bancare ale firmelor implicate în furtul miliardului, Ilan Șor s-ar fi implicat personal pentru a-i descoperi locul aflării. Apărătorul lui Veaceslav Platon în dosarul ”jafului secolului” declară că a fost avertizat de persoane din interiorul sistemului de drept, dar și de persoane din anturajul lui Ilan Șor. Crețu nu divulgă numele surselor, dar afirmă că a fost informat despre faptul că s-ar fi intensificat căutările atât în poliție, cât și în cercuri interlope.

Avocatul afirmă că a decis să facă aceste declarații, pentru a-și asigura într-o măsură securitatea.

„Sunt incomod pentru ei”, susține Ion Crețu.

Ilan Șor nu a răspuns la telefonul mobil, pentru a oferi o reacție, iar purtătoarea lui de cuvânt a întrerupt apelurile. După încercări eșuate de a-i contacta pe șefii din poliție și SIS, le-am expediat solicitări de reacții prin intermediul serviciilor de presă. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Deputatul PD Constantin Țuțu a refuzat să discute cu reporterul Jurnal TV.

Ivan Ursu, fost director al Serviciului de Informații și Securitate și fost secundant al lui Ilan Șor în Consiliul de Administrație al Băncii de Economii, nu a fost de găsit pentru a-i solicita un comentariu. Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon.

Avocatul Ion Crețu a fugit din Republica Moldova pe 28 februarie 2018, când Judecătoria Criuleni a emis un mandat de arestare pe numele său. În aceeași zi, poliția l-a dat în căutare, deși instanța a aprobat o asemenea măsură abia peste două luni. În vara acestui an, Ion Crețu a fost condamnat pentru trafic de influență într-un dosar penal deschis în martie 2014. Omul susține că mandatul de arestare, căutarea și condamnarea ar avea legătură cu faptul că are la dispoziție extrasele bancare ale mai multor firme implicate în jaful secolului, iar în aceste documente se conțin informații, care îi pot deconspira pe unii dintre beneficiari. Prin intermediul rulajelor prezentate de Crețu, am arătat, de exemplu, două plăți făcute de o firmă de a lui Ilan Șor pentru studiile fiului vicepremierului Iurie Leancă. Am prezentat transferuri din care rezultă bănuiala că Șor ar fi sponsorizat campania electorală a Partidului Democrat, în 2014. Am prezentat dovezi că fostul bancher de la BEM, Banca Socială și Unibank a beneficiat, contrar declarațiilor în instanță, de anumite sume din creditele frauduloase, care au dus la falimentul băncii statului și la scoaterea rezervelor din Banca Națională. Că din acei bani și-a cumpărat un avion. Că a cheltuit sute de mii de euro pentru vacanțe de lux în Maldive, Franța sau Grecia. 

Opinia ta contează. Comentează!