EMA a afirmat că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile
Externe 8 aprilie 2021, 20:23 | 1389

Comisarul european pentru sănătate cere ”o singură voce" în legătură cu AstraZeneca, pentru a nu alimenta neîncrederea. Miniştrii europeni ai sănătăţii s-au reunit aseară pentru a examina concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului, confirmând legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de cheaguri de sânge. O potenţială legătură este, dar raportul ”risc-beneficiu” este în continuare în favoarea vaccinului.

EMER COOKE, directoarea Agenției Europene a Medicamentului: "Aceste evenimente foarte rare și neobișnuite au fost identificate, analizate și ne-au permis să venim la recomandări bazate pe știință pentru a permite utilizarea sigură și eficientă a acestui vaccin."

JUNE RAINE, șeful executiv al MHRA: "Analiza noastră a consolidat faptul că riscul acestui efect secundar rar suspectat rămâne extrem de mic."

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană a afirmat că beneficiile vaccinului produs de compania suedezo-britanică sunt mai mari decât riscurile şi că nu a fost identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta.

JUNE RAINE, șeful executiv al MHRA: "Pe baza dovezilor disponibile în acest moment, beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 și riscurile asociate administrării acestuia, cazurile de spitalizare și decese continuă să depășească riscurile în cazul marii majorități a oamenilor."

Mai multe state europene au decis, totuşi, să restrângă utilizarea acestui vaccin. Săptămâna trecută, Germania a recomandat utilizarea produsului numai pentru cei peste 60 de ani. În Franţa și Belgia autoritățile au indicat ca vaccinul în cauză să fie rezervat persoanelor în vârstă de peste 55 de ani.

JOHATHAN VAN-TAM, ofițer medical adjunct al Angliei: "Raportul risc-beneficii este relativ echilibrat la grupele de vârstă mai mici, dar devine foarte copleșitor în favoarea vaccinului pe măsură ce creșteți în vârstă."

Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: "Nu cred că nimic din ce am văzut mă va îndemna să schimb ceva în harta programului de vaccinare sau să deviez de la ea în niciun caz. Vom continua programul de vaccinare."

Belgia va înceta administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămâni. Persoanele în vârstă de 55 de ani sau mai puţin vor primi alte vaccinuri, cum ar fi Pfizer, Moderna şi în curând vaccinul Johnson & Johnson.

Opinia ta contează. Comentează!