Mai mulți cetățeni ai RM stabiliți în Marea Britanie și-au dat întâlnire la o seară de caritate
Social 29 noiembrie 2021, 20:33 | 929

Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Marea Britanie și-au dat întâlnire la o seară de caritate. Este un eveniment cu tradiție, în cadrul căruia sunt făcute donații pentru complexul Phoenix din raionul Râșcani, unde sunt plasați copii și tineri cu nevoi speciale.

A devenit o tradiție pentru conaționalii din Marea Britanie să se unească la un eveniment anual ca să adune donații pentru Complexul Phoenix din orașul Râșcani. Acesta a fost deschis în 2015 și este frecventat de copii și tineri cu nevoi speciale din zece localități ale raionului. Din 2019, centrul a devenit un loc de plasament model și pentru vârstnici. La cea de-a noua ediție, cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Marea Britanie și-au dat întâlnire la Northampton.

VICTORIA DUNFORD, organizatoare, stabilită în Marea Britanie: "Ideea organizării evenimentului a venit de fapt de la ambasadorii M-aid Doina și Veceslav Neaca, Vlad și Viorica Trofim, pentru a-l organiza în altă parte cum de obicei îl facem pe insula East Cowes, unde s-a născut M-AID-ul. De data aceasta l-am făcut la Northampton. Este un eveniment care adună în jurul său foarte mulți oameni frumoși anume pentru a aduna bani pentru Complexul Phoenix."

În prezent, Centrul Phoenix este frecventat de copii și tineri cu nevoi speciale din zece localități ale raionului Râșcani. Beneficiari ai acestor servicii sunt peste o mie de copii din nordul Republicii Moldova, care vin cu părinții pentru servicii de kinetoterapie, logopedie, cameră senzorială. În 2019 a fost lansat și un centrul de plasament model pentru vârstnici, care este un exemplu de antreprenoriat social. Pentru ca centrul de la Râșcani să reziste e nevoie de resurse financiare. la colectarea banilor au contribuit și diaspora, și unii interpreți.

VICTORIA DUNFORD, organizatoare, stabilită în Marea Britanie: "Țin pe aceste cale să le mulțumesc tuturor interpreților care au donat din timpul lor, trebuie de menționat că fiecare interpret și-a donat timpul gratuit pentru a crea a cea atmosferă, a cea veselie de voie bună."

GABI NEBUNU, interpret: "Este salutabil faptul atunci când oamenii se întâlnesc și fac lucruri frumoase împreună. De câteva zile mă aflu la Londra și vreau să vă spun că mă simt ca acasă. Aici a fost organizat un spectacol extraordinar de Victoria Dunford și-i mulțumesc din suflet că a hotărât să fiu și eu parte la acest frumos eveniment. Am venit cu tot sufletul, am cântat moldovenilor și nu uitați că la Râșcani este un centru în care vă așteaptă niște copii extraordinari."

Anul acesta, în cadrul complexului de la Râșcani a fost deschis un bazin hidroterapeutic. Proiectul a fost posibil datorită contribuției fiecărui donator. Printre cetățenii care se implică este și Mihai Dicusar, care a decis să plece din Republica Moldova doar ca să participe la evenimentul din Northampton.

MIHAI DICUSAR, donator, membru M-AID: "De ce am ales pentru că una că sunt pământean de la Râșcani, al doilea că este acela că vine de aici. M-a motivat faptul ca să fiu pentru prima oară în inima diasporei, anume aici și oamenilor care au contribuit foarte mult pentru acest centru. M-am simțit mai ceva ca acasă, vă spun cum este, am simțit căldura, am simțit tot ce este mai frumos. Oricine dacă are o posibilitate dintr-un buzunar sau altul să-i doneze va fi minunat."

VICTORIA DUNFORD, organizatoare, stabilită în Marea Britanie: "S-a deschis Centrul Phoenix în 2015, Casa Phoenix în 2019 și anul acesta 2021 bazinul Phoenix. Este un complex care practic în totalmente a fost realizat din contribuția atât cetățenilor de acasă, cât și celor de peste hotare. Avem donații din peste 11 țări. Aș vrea să îndemn pe această cale să contribuie fiecare membru din diasporă cât poate, cum poate indiferent în ce domeniu îi este inima."

La acțiunea de caritate din Northampton s-a reușit colectarea a aproximativ zece mii de lire sterline. Acești bani vor fi suficienți pentru ca Centru Phoenix din Râșcani să activeze mai mult de două luni și să ofere serviciile necesare celor nevoiași.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie