Partidul lui Saakașvili, Mişcarea Naţională Unită, a reuşit să adune mai multe grupări ale opoziţiei în acest an pentru a confrunta ”Visul Georgian”, formaţiunea politică a lui Ivanishvili aflată la putere din 2012, acuzată de corupţie şi de suprimarea oponenţilor. Susţinătorii lui Saakașvili au umplut joi seară piaţa centrală din Tbilisi dominată de statuia gigantică a Sfântului Gheorghe, patronul Georgiei. Adresându-se mulţimii prin videoconferinţă din Ucraina, liderul opoziţiei a promis victoria "libertăţii asupra opresiunii, a prosperităţii asupra sărăciei".

Mihail Saakașvili a fugit din Georgia după ce a părăsit preşedinţia în 2013, ameninţat cu urmărirea penală pentru abuz de putere. În prezent, locuieşte în Ucraina, unde ocupă funcţia de consilier al preşedintelui Zelenski. Mişcarea Naţională Unită a promis că Saakașvili va fi numit prim-ministru, dacă opoziţia va ieşi învingătoare, scrie AFP. Deşi ambele tabere se declară convinse de victorie, rezultatul votului este incert. Opoziţia pare să dispună de un mic avans, dar ”Visul Georgian” îşi poate mobiliza "resursele financiare şi administrative" pentru a-şi învinge adversarii, cred experții independenți.

Georgia, o ţară muntoasă cu aproximativ patru milioane de locuitori, este un exemplu democratic rar în fostele republici sovietice, dar se confruntă în mod regulat cu proteste anti-guvernamentale.