Image-Description
Brexitul dă o lovitură grea Germaniei, care ar urma să-și dubleze contribuția la bugetul UE
Externe 29 octombrie 2019, 14:45 | 1951

Brexitul apasă greu pe finanțele Uniunii Europene și implicit pe umerii Germaniei, motorul economiei europene. Contribuția anuală a Germaniai la viitorul buget al Uniunii Europene ar urma să se dubleze, ca urmare a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Estimările guvernului de la Berlin, obținute de Financial Times, arată că Germania va suporta o creștere puternică a contribuțiilor nete la bugetul Uniunii, de la 15 miliardde de euro în 2020, la 33 de miliarde în 2027.

Potrivit ministrului german al Finanțelor, din cauza Brexitului, povara financiară suportată de Germania ar urma să crească disproporționat în comparație cu celelalte state.

Olanda, la rândul său, va înregistra o creștere de 50% a contribuțiilor, de la aproape 5 miliarde de euro, la un nivel estimat de 7 miliarde și jumătate până în 2027.

Însă calculele arată că Franța, alt contributor net, va suporta o creștere mai mică, de la aproximativ 7 miliarde și jumătate de euro la puțin peste 10 miliarde.

Estimările se bazează pe propunerea Comisiei Europene de a majora bugetul pe termen lung la 1,11% din Produsul Național Brut, astfel încât să acopere golul financiar lăsat de ieșirea Marii Britanii și pentru a crește cheltuielile pentru climă și controlul granițelor.

Planurile Bruxellesului pentru primul buget comun fără contribuția Marii Britanii, prezentate pentru prima dată în mai anul acesta, au fost marcate de mari conflicte, iar potrivit Financial Times, marii contributori sunt pe cale să își intensifice opoziția.

Viitorul buget va fi pentru perioada 2021-2027, iar termenul-limită pentru un acord este sfârșitul anului 2020. Însă după un an de negocieri, pozițiile sunt mai polarizate ca niciodată. Un diplomat european a anticipat că ar putea avea loc o noapte a cuțitelor lungi la sfârșitul anului viitor.

Opinia ta contează. Comentează!