La Strada Moldova și Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 au semnat un acord de colaborare
Social 27 noiembrie 2020, 17:33 | 858

Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete și Serviciul 112 își unesc eforturile pentru mai multă eficiență în sprijinul femeilor supuse violenței. Centrul „La Strada” din Moldova și Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 au semnat astăzi un acord de colaborare menit să fortifice eforturile celor două instituții și să îmbunătățească asistența acordată victimelor violenței în familie. Tot astăzi, Inspectoratul General de Poliție s-a alăturat campaniei „16 zile de activism împotriva violenței pe bază de gen”, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare și mobilizare a societății pentru prevenirea violenței asupra femeii.

Directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Liviu Oboroc, a menționat în cadrul evenimentului că alertarea serviciilor specializate a devenit o prioritate în condițiile în care fenomenul violenței capătă amploare, mai ales acum, pe timp de pandemie, când casa a devenit un loc periculos pentru femei și copii. Statisticile arată că tot mai multe persoane supuse violenței apelează 112.

LIVIU OBOROC, directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112: "În acest an, colegii mei de la 112 au recepționat și procesat 11.138 de apeluri în care s-au raportat cazuri de violență: violență în familie, violență asupra femeii, tentativă de viol, viol."

Directorul Programului Femei al Centrului Internațional „La Strada Moldova”, Daniela Misail-Nichitin, și-a exprimat speranța că acest exemplu va motiva și alte servicii de asistență telefonică urgentă din regiune să coopereze, să devină mai deschise, mai flexibile, iar operatorii și consilierii - mai bine pregătiți să răspundă nevoilor victimelor violenței în familie.

DANIELA MISAIL-NICHITIN, directoarea Programului Femei al Centrului Internațional „La Strada Moldova”: "Cel mai mic beneficiar al nostru a fost un copil de doar 5 ani, care foarte rapid a sunat și a spus: „ajutați-ne, tata o bate pe mama!” și cea mai în vârstă persoană care a telefonat a fost o femeie de 89 de ani care suferea de violență din partea propriului fiu."

Potrivit acordului, Serviciul 112 va redirecționa toate apelurile victimelor violenței în familie către Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete dacă beneficiara refuză intervenția poliției sau se află în situație de criză și are nevoie de suport emoțional și consiliere psihologică. Redirecționarea se va face și atunci când beneficiarele sau beneficiarii vor avea nevoie de informații despre drepturile pe care le au în situații complicate. Tot astăzi, Inspectoratul General de Poliție s-a alăturat campaniei „16 zile de activism împotriva violenței pe bază de gen”, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare și mobilizare a societății în vederea prevenirii violenței asupra femeii.

SERGIU PAIU, șeful Inspectoratului General de Poliție: "Fac apel către colegii mei polițiști și către întreaga societate să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen. Tăcerea e periculoasă și poate face victime. Indiferența duce la tragedii pentru că rănile fizice și psihice se măsoară în pumni."

Un raport la Orgaizației Moldiale a Sănătății arată că fiecare a doua femeie din Europa a fost agresată de partener.

Opinia ta contează. Comentează!