Apele au intrat în satul Telița
Social 29 iunie 2020, 20:55 | 1689

Inundațiile continuă să-i nenorocească pe oameni. Apele umflate ale Nistrului s-au revărsat în satul Telița din raionul Anenii Noi.

În satul Telița auu fost afectate grădini, terenuri agricole, o porțiune de drum, dar și stadionul localității. Puhoaiele au dat năvală peste dig și au acoperit în întregime 10 ha de terenuri agricole. A năvălit apa și în opt gospodării, așa că oamenii au salvat la grămadă ce au putut. Totuși, mai multe culturi au fost măturate de viituri. Digul a cedat. El a fost rupt pe vremea inundațiilor din 2008 și 2010, și de atunci n-a mai fost consolidat. Vestea bună e că de dimineață nivelul apei a început să scadă. Pericolul de inundații însă rămâne în vigoare până pe 3 iulie. 

Pare că a dispărut pământul cu totul în valea râului Nistrului din satul Telița. Apele umflate cu trei metri au năvălit peste dig. Cele câteva hectare de lucernă ale acestui bărbat au fost măturate de viituri. Sub apă se află și livada de aluni, la care a muncit timp de cinci ani.

Puhoaiele au năvălit și în opt gospodării.

A fost inundat și stadionul din localitate. Atât de mare a fost cantitatea de apă. Nici nu e de mirare că digul de trei km nu a făcut față, spun localnicii. Viiturile din 2010 l-au rupt, de atunci n-a mai fost consolidat.

Lucrările de întărire a digului ar costa în jur de patru milioane de lei. Primara localității spune că mai bine de zece ani s-a cerut intervenția autorităților centrale în soluționarea problemei, dar fără răspuns.

Mai grav este că alerta de inundații se va menține până pe trei iulie. Abia după, Comisia pentru Situații Excepționale Raională va stabili daunele, pentru a putea fi recuperate. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie