Image-Description
Siegfried Mureșan: Ședința comisiei Parlamntului European privind situția Rovanei Plumb nu mai are loc
Politic 30 septembrie 2019, 12:56 | 1074

Ședința Comisiei pentru Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European programată luni și în care urma să fie tranșată situația Rovanei Plumb nu mai are loc, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

"Comisia Juridică a Parlamentului European a votat acum că se respinge ordinea de zi a ședinței privind conflictul de interese al Rovanei Plumb cu opt voturi pentru, nouă împotrivă și două abțineri. Ședința JURI nu mai are loc", a anunțat Mureșan.

El a explicat la Digi 24 că ședința cu acea ordine de zi nu va mai avea loc, iar JURI deliberează și urmează să decidă ce va face, respectiv dacă va menține sau nu decizia de săptămâna trecută, de respingere a Rovanei Plumb.

Într-o scrisoare transmisă vineri președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European arăta că în această etapă și până la rezolvarea conflictului de interese există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi.

De asemenea, Comisia JURI se declara îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât "pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii", scria președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, în scrisoarea adresată președintelui Parlamentului European, în care explica motivele respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi.

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, a transmis Comisiei JURI un răspuns în care arăta că procedura de numire a comisarului desemnat Rovana Plumb este suspendată. De asemenea, în documentul obținut de HotNews.ro Sassoli cerea Comisiei JURI o recomandare privind pașii de urmat: "Aș fi recunoscător să îmi comunicați recomandarea JURI: rezolvarea confictului de interese real sau potențial, sau, ca ultim resort, recomandarea că comisarul-desemnat Rovana Plumb nu este în măsură sa exercite funcția, în conformitate cu tratatele și cu Codul de Conduită". Președintele PE a solicitat ca această recomandare să îi fie transmisă de JURI până luni la amiază.

Înaintea ședinței de luni a comisiei juridice a Parlamentului European care urmează să formalizeze decizia în cazul său, Rovana Plumb a transmis o scrisoare acestui for în care anunță că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute în România, astfel că datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

"Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana plumb către Comisia JURI.

Opinia ta contează. Comentează!