Localnicii acuză pădurarul, care ar fi fost surprins de câteva ori prin prejmă, cu mașina plină de bușteni
Social 18 ianuarie 2021, 19:57 | 2875

Dezastru într-o fâșie forestieră din satul Podgoreni, raionul Orhei. Copacii sunt tăiați fără milă și ilegal, iar crengile sunt lăsate să putrezească. Localnicii acuză pădurarul, care ar fi fost surprins de câteva ori prin preajmă cu mașina plină de bușteni. Acesta însă, neagă acuzațiile, iar cei de la Primăria satului Podgoreni spun că nu știu nimic despre tăierea arborilor.

Aflată la hotarul dintre Podgoreni și Zagoreni, această fâșie de salcâmi, care se întinde pe aproximativ 5 hectare, a căzut pradă tăierilor ilicite. Cei mai sănătoși și înalți, arbori au fost retezați de la rădăcină. Localnicii cred că cineva face bani grei pe seama tăierilor ilicite.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Pădurea a fost prădată chiar de cel care este plătit de stat, ca să o protejeze. Așa spun localnicii din satul Podgoreni, Raionul Anenii Noi. Toate crengile pe care le vedeți aici au fost lasate la voia intamplarii, in urma arborilor doborati de curand."

VASILE CAPAȚÂNA, localnic satul Podgoreni, raionul Orhei: "Pădurarul, cu două mașini Jeep și cu băiatul, și cu mai mulți prieteni, vin și taie copacii care sunt mai groși îl pun și îl duc și îl vând la omeni, pentru că lemnul este acum tare întrebat."

În decembrie 2020, unul dintre localnici a surprins în zonă doi tineri, care transportau buștenii chiar cu una din mașinile pădurarului, despre care povestește bătrânul. În mașină era și ferestrăul electric. La fața locului a intervenit poliția și pădurarul. Acesta din urmă spune însă că nu este implicat și că tinerii ar fi fost atunci amendați.

SANDU TUDOR, pădurar: "Niște băieți acolo i-au prins, care s-au dus și au tăiat vreo trei copaci, i-a prins poliția. Ei au achitat. Au recunoscut vina și au achitat."

O situație similară s-a întâmplat și în aprilie. Atunci, la volan se afla chiar pădurarul.

Pădurarul spune că, de fapt, a vrut să care buștenii, deoarece blocau drumul.

SANDU TUDOR, pădurar: "- De ce încărcați de acolo lemn? - Le-am dat la o parte, le-am mutat că nu puteam să merg pe acolo. Chiar în drum erau. - Dar nu dumneavoastră le-ați tăiat? - Nu, nu, nu, nu, nu."

Deoarece pădurarul susține că respectiva fâșie forestieră nu se află sub protecția ocolului silvic de care este el responsabil, am încercat să aflăm cine totuși o supraveghează. Potrivit datelor de pe site-ul Fondului Național de Date Geospațiale, fâșia de salcâmi se află în proprietatea Primăriei satului Podgoreni. Primărița Alexandra Bernevec a refuzat să vorbească în fața camerei. Ea ne-a spus că nu cunoaște nimic.

BERNEVEC ALEXANDRA, primar satul Podgoreni de specificat: cameră ascunsă: "Pădurea care e a primăriei, este inginer cadastral. Dumnealui le știe. Dumnealui astăzi este plecat la Chișinău. Și noi când am tăiat pădurea anul trecut, am avut autorizație de la Chișinău. - Acum ați avut autorizare pentru tăiere? - Acum noi nu am tăiat."

Șeful cadastral al instituției ne-a spus că va reveni ulterior cu o reacție. Până la ora difuzării reportajului, acest lucru nu s-a întâmplat. Conform legii moldovenești, defrișarea ilegală se consideră infracțiune. Potrivit datelor prezentate de „Moldsilva”, fondul forestier naţional constituie 12,7 la sută din teritoriul Republicii Moldova. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri, 87,2 la sută, se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării şi proprietari privaţi.

Opinia ta contează. Comentează!