Ursula von der Leyen a denunţat "reflexul iniţial" în lupta cu Covid-19
Externe 26 martie 2020, 21:24 | 1075

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denuntat joi "reflexul initial" al statelor membre de a ridica bariere pentru a lupta impotriva raspandirii coronavirusului, relateaza AFP. Intr-un discurs in care le-a adus un omagiu celor care continua sa lucreze in timpul crizei, nu doar personalul medical, Ursula von der Leyen a indemnat: "haideti sa actionam impreuna cu o inima mare, nu cu 27 de inimi mici".

Şefa executivului comunitar s-ar prezentat într-o sală de plen aproape goală a Parlamentului European în contextul în care legislativul a introdus proceduri excepţionale pentru ca eurodeputaţii să poată vota de la distanţă măsurile de urgenţă adoptate de Uniunea Europeană în încercarea de a atenua consecinţele negative ale pandemiei.

"O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată ridicând bariere între noi. Şi, totuşi, acesta a fost exact primul reflex pe care l-au avut numeroase ţări europene", şi-a exprimat regretul Ursula von der Leyen într-un discurs susţinut în Parlamentul European, cu ocazia unei reuniuni excepţionale la Bruxelles. Niciun stat membru nu poate gestiona singur această criză, a subliniat Ursula von der Leyen. Într-un moment în care Europa are cu adevărat nevoie să dea dovadă de spiritul lui 'toţi pentru unul', prea multe persoane au răspuns mai întâi printr-un 'doar pentru mine'. Şi când Europa a trebuit cu adevărat să dea dovadă că nu este o 'Uniune pentru zilele frumoase', prea multe persoane au refuzat într-o primă fază să îşi împartă umbrela", a mai afirmat ea, fără a numi vreo ţară în mod special.

La începutul crizei, Germania şi Franţa au luat măsuri de restricţionare a exporturilor de materiale de protecţie, după care au revenit asupra deciziilor, reaminteşte AFP. "Însă nu a fost nevoie de mult timp ca unii să conştientizeze consecinţele acţiunii lor necoordonate. De aceea am luat în ultimele săptămâni măsuri excepţionale şi extraordinare pentru a coordona şi pune în aplicare acţiunea care se impunea", a mai declarat şefa CE. Parlamentul European urmează să îşi exprime joi votul asupra a trei dintre măsurile de urgenţă propuse de Comisia Europeană: suspendarea temporară a regulilor privind sloturile de pe aeroporturi, Iniţiativa de investiţii ca reacţie la coronavirus şi extinderea Fondului de Solidaritate pentru a acoperi urgenţele sanitare. 

Opinia ta contează. Comentează!