Proiect „Revoluționar” sau „Criminal”
Social 24 august 2020, 22:06 | 1616

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vrea să permită irigarea în agricultură cu apă din subteran. Proiectul, votat deja de Guvern și numit de premier unul "revoluționar", are scopul de a diminua consecințele secetei. Inițiativa este însă criticată dur de ecologiști și catalogată ca fiind una „criminală, bolșevică și populistă”. Mai mult. Specialiștii spun că irigarea cu resurse din subteran ar fi un abuz împotriva populației și ar putea lăsa localități întregi fără apă potabilă. Cei vizați nu au fost de găsit pentru reacții.

ION PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: "Un proiect care vine să diminuieze din consecințele secetelor care, din an în an sunt tot mai severe...Regulamentul propus spre aprobare va asigura controlul de stat în domeniul gestionării și folosirii apelor subternare pentru irigarea terenurilor agricole...Totodată va preveni degradarea solurilor."

ION CHICU, premier: "Proiect revoluționar pentru Republica Moldova. Din informația prezentată de domnul ministru, doar noi din regiune nu folosim sursele, respective, acvatice, pentru irigare."

Sunt argumentele ministrului de profil și ale premierului Ion Chicu. Acestea sunt însă contrazise de ecologiști și reprezentanții instituțiilor din domeniu.

IULIANA CANTARAGIU, director adjunct al Centrului Național de Mediu: "Proiectul acesta nu este revoluționar, este un proiect politic și populist. Nimic mai mult. El nu soluționează problema secetei per ansamblu. Secetele există, au fost și vor exista...De ce zic că el este politic și nu revoluționar, pentru că Ministerul Agriculturii a mers împotriva cursului de apă. A neglijat totalmente recomandările pe care le dau oamenii de știință și instituțiile subordonate. Instituțiile au dat avize negative la acest subiect...Cel mai tare mă uimește că Ministerul Agriculturii a neglijat recomandările institutului științific cu care și direct colaborează și vocea cărora, în primul rând trebuie să o asculte."

LEONID POPOV, director al Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului: "Este nevoie de un studiu amplu al rezervelor, efectelor, al prognozelor...- Fără acest studiu nu este posibilă implementarea acestui proiect? - Absolut corect."

În consecință, sate întregi vor rămâne fără apă potabilă și va fi distrusă calitatea solurilor, mai spun specialiștii.

IULIANA CANTARAGIU, director adjunct al Centrului Național de Mediu: "Noi ca ecologiști invocăm două motive, de ce nu ar trebui să fie folosită apa din subterană. Pe de o parte că apa este foarte mineralizată și asta poate duce la distrugerea potențialului fertil al solurilor, dar pe de altă parte noi nu avem informații foarte clare despre volumul de apă care există în subterană, pentru că nu dispunem de echipamente necesare în acest sens...În primul și în primul rând, apa trebuie folosită pentru alimentarea populației și pentru ecosisteme...Nu lăsăm oamenii fără apă la robinet."

ALECU RENIȚĂ, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova: "Acesta este un proiect criminal, bolșevic și populist...De ce zic criminal, din motivul că se face un atac direct la tot ceea ce numit noi securitatea ecologică a Republicii Moldova...apa potabilă și calitatea solurilor...Așa cum a început să dispară apa din fântâni, cum au început să dispară izvoare, cișmele și multe alte surse de apă, o să vedem sate întregi. Este vorba despre majoritatea satelor care se află în jurul unor terenuri agricole care vor începe irigarea cu apă din subteran...Dacă acum se ia apă pentru irigare, iar irigarea nu înseamnă o căldare de apă, dar înseamnă cantități uriașe și va goli subsolul Republicii Moldova de rezerva de apă strategică.

O soluție pentru irigare ar fi reabilitarea celor peste 3.200 de râuri din țară, consideră ecologiștii. Contactată pentru o reacție, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul ministerului de profil, Ecaterina Grigorean, ne-a direcționat la secretarul de stat Mihail Machedon. Acesta din urmă nu ne-a răspuns la apeluri.

Opinia ta contează. Comentează!